Kina, Apec 2014. Foto: TT

Ledare kring Stilla Havet i toppmöte

Mötet kan bli frostigt
1:31 min

I Peking inleds idag toppmötet mellan ledarna för länderna kring Stilla Havet inom  organisationen Apec. Stort intresse riktas mot mötena mellan Kinas president Xi Jingping och USA:s president Obama. Mycket tyder på att mötet kan bli frostigt.

I Studio Ett i eftermiddag hör ni Staffan Sonning i en temasändning från Peking

Himlen är blå med bara några lätta molnslöjor över det vanligen så smogtäckta Peking. Apec-veckan har gjorts till helg, människor har uppmanats att lämna staden om de kan, biltrafiken har halverats och fabrikerna i närheten har stoppat sin produktion.

Mötet mellan ledarna för länderna kring Stilla havet är det största internationella evenemanget i Kina sedan OS i Peking år 2008. Högst upp på dagordningen står försöken att skapa världens största frihandelsområde av alla länder kring Stilla havet. Men det gnisslar i det arbetet, Kina vill förhandla om en slags heltäckande organisation, President Obama driver för USA:s räkning en annan linje, där de länder som vill kring Stilla havet som vill kan ansluta sig till en mindre organisation som redan finns: Det transatlantiska partnerskapet.

Kina betraktar det som ännu ett oönskat tecken på att USA försöker flytta fram sina positioner och öka sitt inflytande i Asien-Stilla havsområdet.

Det är bara ett av flera områden där relationen mellan USA och Kina just nu är kylig. President Obama ska på onsdag hålla möten med Kinas president Xi Jingping under ett formellt statsbesök. Det kan bli frostiga möten. Den engelskspråkiga kinesiska tidningen Global Times med nära kopplingar till kommunistpartiet, att Obama är en svag president som inte lyckats med det han utlovat och som har en svag position både hemma och internationellt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".