Erik Ullenhag FP. Foto: Marina T Nilsson/Sveriges Radio

Alliansbeskedet: Bryter inte ut delar av regeringens budget

Erik Ullenhag (FP): Handlar om ansvarstagande för Sverige
12 min

Under måndagen lägger allianspartierna fram sitt gemensamma förslag till skuggbudget. Samtidigt lovar partierna att inte bryta ut och stoppa delar av regeringens budget. Det framgår i en gemensam debattartikel på DN Debatt.

Beskedet går emot tidigare uttalanden från Folkpartiledaren Jan Björklund som meddelat att Alliansen kan tänka sig att stoppa enskilda förslag. Nu är beskedet att budgetpraxis gäller.

– Vi vill se en helhet mot regeringens helhet. Mot den bakrunden ger vi beskedet att vi kommer inte att bryta ut delar av regeringens budget. Det är ju en svag minoritetsregering redan från början och här handlar det om ansvarstagande för Sverige, säger Erik Ullenhag som är ekonomiskpolitisk talesperson och gruppledare för Folkpartiet.

Erik Ullenhag säger att det inte blir aktuellt att bryta ut till exempel traineejobben, trots att han anser att det är ett dåligt förslag. Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg tror att beskedet är en taktisk bedömning från Alliansen.

– Det går så dåligt för den här regeringen att det är vettigare att jobba långsiktigt med att hålla ihop Alliansen och då är det inte taktiskt smartast att ta debatten om att tillsammans med Sverigedemokraterna stoppa en satsning, som dessutom är ganska liten, mot ungdomsarbetslöshet. Den riskerar man att förlora inför opinionen, säger Tomas Ramberg.

Men Alliansen kommer att få stora möjligheter att driva sin politik trots att man inte väljer att bryta ut delar av regeringens budget. Istället kan man göra det svårt för regeringen under de kommande fyra åren. Redan i förra veckan annonserade Alliansen riksdagsmotioner på skolområdet som har stöd i Sverigedemokraterna.

– Nu kan man ju både äta kakan och ha den kvar. Man kan gå fram som Allianspariter med olika budgetar de kommande åren men man kan också göra som borgerligheten har gjort tidigare i opposition, att ha en gemensam ekonomisk reservation i finansutskottet. Då uppnår man samma effekt, säger Tomas Ramberg.  

Den stora frågan inför budgetomröstningen är hur Sverigedemokraterna kommer att agera. Tidigare har SD öppnat för att rösta på Alliansens budgetförslag om det är en bättre politik för Sverige i SD:s ögon.

Regeringen lägger runt 34 miljarder på integration och flyktingmottagande  i sin budget men Erik Ullenhag vill inte ge en exakt siffra på vad Allianspartierna satsar i sin skuggbudget.

– Vi ligger på ungefär samma nivå som regeringen, de exakta budgettabellerna kommer vi att presentera idag. Vi sa i valrörelsen att vi lever i en trasig värld där vi ska vara öppna för människor som flyr från andra länder. Det innebär på kort sikt att vi kommer att ha högre kostnader för flyktingmottagande och integration, säger Erik Ullenhag.

 Hur hanterar ni risken att SD röstar på er budget?

– Inte alls. Vi lägger en budget som vi tror är bra för Sverige. Sen har vi varit mycket tydliga, innan valdagen och under förra mandatperioden, med att vi inte samarbetar med Sverigedemokraterna.

Ekots inrikespolitiske talesperson Tomas Ramberg menar att en anledningen till att den exakta siffran för integration och flyktingmottagande saknas i Allianspartiernas debattartikel kan vara att det finns kritiker inom partierna.

– Debatten håller på att svänga inom borgerligheten nu. Vi har bara nu i helgen sett tre ledarsidor med borgerlig färg - Svenska Dagbladet, Expressen och Dagens Indistri – som instället har argumenterat för att vi ska minska flyktingvolymerna och göra flyktingpolitiken mindre generös. Så vi kanske är på väg att få en helt annan debatt i den här frågan, säger Tomas Ramberg.

Erik Ullenhag vill inte svara på hur Alliansen kommer att agera om Sverigedemokraterna lägger sina röster på Alliansens budget. Det har höjts röster om att Alliansen borde lägga ner sina röster i budgetomröstningen men det verkar inte aktuellt.

– Det är ett väldigt konstigt resonemang. Det skulle bygga på att det resonemang som vi mötte väljarna med, skulle vi inte presentera i Sveriges riksdag, säger Erik Ullenhag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".