Japans premiärminister Shinzo Abe och Kinas president Xi Jinping möts för första gången. Foto: TT

Historiskt möte mellan Kina och Japan

Historiskt möte mellan Kina och Japan
1:47 min

Kinas president Xi Jinping och Japans premiärminister Shinzo Abe har träffats för ett möte i Peking. Det är första gången som de båda ledarna håller ett möte, och det sker efter flera år av förvärrade spänningar mellan Japan och Kina.

– Det är bra att de håller ett möte, men jag tror inte att problemen kommer att lösas, säger 27-åriga Takehiro Ryu.

Takehiro är född i Kina men flyttade hit till Japan med sina föräldrar när han var liten. Han är alltså både kines och japan. Han önskar att hans båda hemländer kom bättre överens, men han tror inte att Kina och Japan kommer att sluta bråka under hans livstid. Det finns för mycket historisk fiendskap mellan länderna säger han.

Xi Jinping och Shinzo Abe höll sitt 30 minuter långa möte vid sidan av det stora APEC-toppmötet som just nu pågår i Peking. In i det sista har det spekulerats kring om de båda ledarna skulle få till ett möte eller inte.

Relationerna mellan Kina och Japan har varit frostiga ända sedan Japans regering för drygt två år sedan köpte en omtvistad ögrupp från en japansk privatperson. Även Kina gör anspråk på den här ögruppen, som kallas för Senkaku på japanska, och Diaoyu på kinesiska.

Den nationalistiska retoriken har varit uppskruvad från båda sidorna. Shinzo Abe är dessutom en av de mest nationalistiska premiärministrarna i Japan på länge, och tongångarna från Kina mot Abe har stundom varit mycket hårda.

Runt den omtvistade ögruppen har även sammanstötningarna mellan fartyg från de båda länderna varit många. Båda ländernas militära närvaro kring öarna har ökat. Och ökat har därmed även risken för att situationen snabbt kan eskalera, om till exempel två fartyg eller flygplan skulle råka krocka med varandra.

Under mötet så föreslog Shinzo Abe bland annat att det upprättas en het linje mellan Tokyo och Peking för att förhindra att just en sådan situation uppstår.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".