Människor inspekterar skadorna efter explosionen som dödade många människor i en skola i Potiskum, Nigeria. Foto: Adamu Adamu/ TT.

Explosion i skola i Nigeria - många döda

Många döda i explosion
1:08 min

Många elever dödades i en explosion i en teknikskola för pojkar i staden Potiskum i nordöstra Nigeria i dag. Upp mot 50 personer är döda och närmare 80 skadade, uppger en talesman för polisen. Troligen utlöstes den av en självmordsbombare. Den islamistiska sekten Boko Haram misstänks ligga bakom dådet.

Enligt överlevande från skolan var det en självmordsbombare som slog till, utklädd till elev i skoluniform, rapporterar AP. Studenter vid skolan berättar att uppemot 2 000 elever hade samlats för veckosamling runt klockan åtta på måndagsmorgonen. Detta skedde i en teknisk skola i Potiskum, i delstaten Yobe.

Offren evakuerades till sjukhuset som ligger intill skolan och det finns ett stort antal skadade, enligt AP. Vid sjukhuset i staden berättar vittnen om hur de sett gråtande föräldrar som stått vid sina döda barn.

– Vi har 47 döda och 79 skadade, säger Emmanuel Ojukwu, talesman för den nationella polisen i storstaden Lagos, enligt AFP.

När militär kom till skolan jagades de bort av personer som kastade stenar mot dem, enligt AP. Frustrationen mot militärens oförmåga att stoppa terrorn som plågar området är stor.

Boko Haram har många gånger tidigare angripit skolor i särskilt nordöstra Nigeria, där säkerhetsläget håller på att falla samman.

Förra veckan dödades 15 personer i samma stad då en självmordsbombare utlöste en sprängladdning i en shiamuslimsk procession.

Det är oklart vilka som ligger bakom dagens dåd, men den islamistiska extremistgruppen Boko Haram har tidigare utfört flera attentat mot skolor. Tusentals har dödats bara i år i våld som tillskrivs den islamistiska sekten.

Alltfler bedömare menar att Nigeria, som går till val i början av nästa år, på allvar börjar hotas av Boko Harams framfart. Boko Haram kontrollerar ett antal städer och byar i nordöstra delen av landet där den utropat sitt eget kalifat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".