Många manifestationer hålls in i det sista. Josep Lago/TT.

Utredning om val i Katalonien

Starka känslor i regionen
1:38 min

Den symboliska omröstningen i Katalonien kan få rättsliga följder de närmsta dagarna. Över två miljoner katalaner röstade i går, trots förbudet, och av dem vill 80 procent bilda en egen nation för Katalonien. Den viktiga regionen är nu på fullständig kollisionskurs med Madrid.

Riksåklagare utreder nu om katalanska myndigheter begått överträdelser när förbudet mot en omröstning blev trotsat, enligt justitieminister Rafael Catala. Även de som lät skolor och andra lokaler bli till vallokaler, kan ha gjort sig skyldiga till brott. Regionpresidenten Artur Mas tar på sig hela ansvaret.

2,2 miljoner människor beräknas ha röstat. Det fanns två frågor att besvara, om Katalonien bör bli en egen stat och om den i så fall ska bli självständig. Ett alternativ skulle kunna vara en delstat under Spanien. När nästan alla röster var räknade hade 80,7 procent röstat för att Katalonien ska bli en egen stat med självständighet.

Men över 5 miljoner människor är röstberättigade, väldigt många har inte deltagit, och många av dem vill inte bryta sig loss från Spanien.

Omröstningen är en enorm kraftdemonstration, men inte en tydlig opinionsundersökning. Stärkta av miljonmobiliseringen kommer nu ledande katalanska självständighetsförespråkare att gå vidare för att få till en riktig folkomröstning.

Många här vill hellre knyta närmare band till EU än att tillhöra Spanien.

– Vi har aldrig varit separatister. Vi vill att världen erkänner oss och ser att vi finns, säger taxichauffören Xavier Ricart, som  var en av de 40 000 frivilliga funktionärerna vid omröstningen.

Också internationella valobservatörer fanns på plats vid omröstningen som var välorganiserad. Många katalaner jag pratar med efterlyser mer respekt och också att det katalanska språket stärks.

Känslorna är starka här. En kvinna sa till mig: "ni svenskar skulle väl inte vilja tillhöra Finland, Ryssland eller Tyskland?".

Ett slutgilitigt resultat på omröstningen kan dröja några veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".