Foto: Sveriges Radio samt Henrik Montgomery/TT.

Tomas Ramberg om Alliansens skuggbudget

"Det här är precis den politiken som Alliansen förlorade valet på"
2:14 min

Allianspartierna presenterade i dag deras gemensamma skuggbudget. Det fanns få nyheter i skuggbudgeten, förutom kraven om Förbifarten och skatterna menar Ekots inrikespolitiske kommentator.   

I samband med att allianspartierna presenterade sin skuggbudget, meddelade även partierna att de inte kommer att bryta ut eller stoppa delar av regeringsbudgeten.

Varför bryter Alliansen inte ut några förslag ur regeringens budget?

– De säger att det är för att vara ansvarsfulla, men jag tror att de verkligen har övervägt att göra sådana utbrytningar, så nu handlar det mer om att de väljer sina strider och ser det här oppositionsarbete på lite längre sikt, säger Tomas Ramberg, Ekots inrikespolitiske kommentator.

Hur menar du då?

– De skulle ju nu till exempel kunna stoppa förslaget om traineejobben, satsningen mot ungdomsarbetslöshet, för de är skulle de få Sverigedemokraternas stöd. Men den debatten är inte så fördelaktig och det framstår med som ett sabotage mot de ansträngningar som regeringen gör för att dämpa arbetslösheten.

– Då är till exempel frågan om Förbifart Stockholm en roligare fråga att besegra regeringen på. Och även skolfrågorna, som exempelvis betyg från fjärde klass och så vidare som man tänker driva senare, är också roligare opinionsmässigt och där kan man också få Sverigedemokraternas stöd.

– Sedan kanske man kommer igen varje budget med egen ekonomipolitik som gör att det blir en hård opposition mot regeringen. Man ser helt enkelt mer långsiktigt, och att regeringen är så svag att det är mer lönsamt att hålla ihop oppositionen hela mandatperioden, och att det då kommer många tillfällen som är bättre, säger Tomas Ramberg, Ekots inrikespolitiske kommentator.

Betyder det här att Stefan Löfven kommer att få igenom sin budget?

– Det ökar ju chansen, men det är fortfarande lite oklart hur Sverigedemokraterna kommer att förhålla sig. Men om oppositionen nu markerar att man har en längre horisont här och att det kommer många fler tillfällen för Sverigedemokraterna att vara med och påverka. Då behöver de inte se det här som sista chansen, och då kanske det är lättare för dem att vänta tills de inte är i det här läget där Jimmie Åkesson är borta. Och där man riskerar att utlösa en regeringskris som kanske löser sig på ett sätt där inte Sverigedemokraterna inte längre har det här inflytandet.

– Det finns ju risker för dem också med att skapa en regeringskris, så det här ökar nog chanserna för Löfven att få igenom budgeten. 

Om man ser budgeten i sin helhet, finns det några nyheter i innehållet? 

– Det här är precis den politiken som Alliansen förlorade valet på. Det enda man har lagt till är att man säger nej till några nya förslag från regeringen, det här med dröjsmålet av Förbifarten är ett exempel och att man säger nej till skattehöjningarna som regeringen har föreslagit, säger Tomas Ramberg, Ekots inrikespolitiske kommentator.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".