Sverigedemokraternas ekonomisk-politisk talesperson Oscar Sjöstedt (tv) och Mattias Karlsson, tillförordnad partiledare, presenterar partiets höstbudgetmotion under en presskonferens. Foto: Claudio Bresciani/TT

SD-besked om budgetomröstningen dröjer

Besked från SD i budgetfrågan dröjer
2:44 min

Sverigedemokraterna vill fortfarande inte, efter att Alliansen presenterat sin skuggbudget, ge något besked om hur de kommer att rösta i budgetomröstningen i december.

I samband med att Sverigedemokraterna presenterade sin egen skuggbudget under måndagseftermiddagen ville Mattias Karlsson, tillförordnad SD-ledare, inte säga något om huruvida partiet kommer att ställa sig bakom Alliansens budget eller inte.

– Jag ser inte politiken som ett strategispel, vi har ett ansvar för våra väljare att föra den politik som är minst skadlig för Sverige, säger Mattias Karlsson.

Budgetomröstningen i december ser ut att bli en riktig rysare. Det är ju inte som bekant SD:s budget som kommer att röstas igenom i riksdagen, men partiet har sagt att man kan rösta ner regeringens budget om SD tycker att Alliansens skuggbudget ligger närmare den egna politiken.

I dag när Sverigedemokraterna presenterade sin egen skuggbudget framkom dock inte hur de tänker göra i den frågan.

– Vi ska sätta oss och analysera detta väldigt noga, sedan kommer vi att förbereda ett förslag. Jag kan inte säga exakt under vilka former eller när vi kommer att presentera det här, säger Mattias Karlsson. 

Alliansen presenterade tidigare i dag sin skuggbudget och enligt Anna Kinberg Batra (M) finns det ingen skillnad på Alliansens och regeringens respektive budgetalternativ vad gäller frågan om minskad invandring, SD:s viktiga profilfråga. Vad det kan få för betydelse för hur SD kommer att rösta i december, säger Mattias Karlsson så här om:

– Om deras siffror är exakt likadana är det inte en parameter som kommer att ha en avgörande betydelse.

Karlsson säger att det handlar om en sammanlagd bedömning av respektive budget och nämner bland annat försvarspolitik och vård/omsorg som andra viktiga frågor för SD.

När Sverigedemokraterna presenterade sin skuggbudget framkom som väntat att partiet vill skära ner stort på utgifter som rör invandring. Partiet vill minska asyl- och anhöriginvandringen, först med 45 procent det första året, och med 90 procent resterande del av mandatperioden. Det här skulle enligt SD:s beräkningar ge drygt 187 miljarder till statskassan under hela mandatperioden.

Bland de satsningar som partiet vill göra finns att ta bort den allmänna löneavgiften för småföretagare, sänka skatten för pensionärer, man vill satsa på rätten till heltid för offentliganställda och på att förnya kärnkraften. En viktig post är också mer resurser till försvaret och SD vill återinföra värnplikten.

Under den pressträff som Sverigedemokraterna höll under måndagen pekade Oscar Sjöstedt, partiets ekonomisk-politiska talesperson, på flera saker i regeringens budget som SD inte står bakom, och höjde ett varningens finger för regeringens "skattechock".

– Vi kan konstaterar att man höjer skatten för de äldre som finns kvar på arbetsmarknaden, man trappar ner jobbskatteavdraget så att vi får ännu högre marginalskatter, man ser till att fler ska betala statlig skatt, vilket leder till färre arbetade timmar. Man väljer också att straffbeskatta kärnkraften. Det syftar på sikt till att avveckla hela kärnkraften, vilket hotar varenda jobb inom den svenska basindustrin, och det ställer vi oss givetvis inte bakom, säger Oscar Sjöstedt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".