Brittisk studie om ryska provokationer mot Sverige

Ryska styrkor har sedan annekteringen av Krimhalvön tidigare i år varit inblandade i flera nära möten med västerländsk militär, och båda sidor riskerar att förlora kontrollen över situationen. Detta enligt en rapport från den brittiska tankesmedjan The European Leadership Network, skriver nyhetsbyrån AP.

Studien, gjord av den Londonbaserade tankesmedjan The European Leadership Network, nämner 40 incidenter där ryska styrkor är inblandade - vilket enligt tankesmedjan visar på ett mycket oroande mönster över ett stort geografiskt område.

Särskilt tre incidenter under de senaste åtta månaderna pekas ut som extra allvarliga: ett ryskt signalspaningsplan och ett civilt SAS-flygplan som varit nära att krocka, bortförandet av en estnisk underrättelseofficer och den svenska ubåtsjakten.

Det var den 3 mars i år som ett SAS-plan på väg från Köpenhamn var nära att krocka med det ryska signalspaningsplanet, på grund av att det ryska planet inte meddelat sin position.

Spänningarna har varit höga sedan Rysslands annektering av Krimhalvön från Ukraina i mars.

Nato har noterat en ovanligt stor rysk militär aktivitet i europeiskt luftrum den senaste tiden. Medlemsländerna har enligt Nato genskjutit ryska plan mer än 100 gånger hittills i år, tre gånger fler än under hela 2013.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".