Svårstyrt läge i amerikanska senaten

Det blir en riktig utmaning att styra senaten
2:06 min

I Washington i USA pågår eftervalsdebatten, sedan republikanerna vunnit och demokraterna förlorat i förra veckans mellanårsval. Republikanerna styr nu i kongressens båda kamrar och presidenten är försvagad, men båda partierna har problem.

Det blir inte lätt för dem som ska styra republikanerna i kongressen, spår Norman Ornstein, statsvetare och analytiker:

-- Det blir en riktig utmaning att styra senaten, med flera bångstyriga republikanska senatorer som har presidentambitioner. Den republikanska fördelen av fler ledamöter i representanthuset är tveeggad, eftersom de radikalkonservativa har stärkt sin ställning och det gör det inte lättare att kompromissa, säger Norman Ornstein till Ekot på ett eftervalsseminarium i Washington.

–- Den republikanska fördelen av fler ledamöter i representanthuset är tveeggad, eftersom de radikalkonservativa har stärkt sin ställning och det gör det inte lättare att kompromissa-

Splittring och maktkamp bland republikaner är ett vanligt tema i debatten som handlar om möjligheterna för  presidenten och en republikansk kongress att kunna samarbeta. Debatten om demokraternas framtid och politik är inte lika intensiv.

– Uppenbarligen hade republikanerna en bra kväll,  sa president Barack Obama dagen efter valet, och deklarerade vilja till samarbete.

Formuleringen tolkades av en del som att han tar alltför lätt på demokraternas förluster. Trenden för demokraterna borde väcka oro, är slutsatsen av en analys av Dan Balz i tidningen Washington Post. Partiet håller på att urholkas, skriver han. De senaste två mellanårsvalen har demokraterna inte bara förlorat majoriteten i såväl senaten som representanthuset. De har förlorat guvernösposter och val till delstatskongresserna och kan inte pröva sitt politiska alternativ i praktiken.

Det betyder problem för debatten, för partiorganisationen och för partiets återväxt, skriver Dan Balz , och noterar att de mer oetablerade, yngre politikerna får svårare att skaffa sig en plattform och att det inte kommer inte bli lättare i en presidentvalkampanj om den helt kommer domineras av Hillary Clinton på den demokratiska sidan, som de flesta bedömare tror.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".