Tomas Ramberg. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio.

Ramberg: Budgethotet från SD en maktdemonstration i sig

Sverigedemokraterna vill fortfarande inte ge något besked om hur de tänker göra i budgetomröstningen i december. Men oavsett hur den slutar har Sverigedemokraterna demonstrerat sin styrka i den nya riksdagen. Själva hotet om att fälla regeringens budget är en maktdemonstration i sig, skriver Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg.

Även om SD till sist väljer att lägga ner sina röster när budgeten beslutas den tredje december har de hållit sig intressanta varje minut fram till dess genom att inte ge besked om hur de ska rösta.

Officiellt motiverar SD:s tillförordnade partiledare bristen på besked med att man behöver mera tid för att analysera budgetförslagen. Det verkliga skälet är att man vill behålla strålkastarljuset på det egna partiet så länge det är möjligt. Karlsson uteslöt i dag inte ens att SD-ledamöterna kan undanhålla beskedet ända tills de sätter fingrarna på riksdagsbänkarnas voteringsknappar.

För Sverigedemokraterna vore det ett högt spel att fälla regeringens politik. Då sätter Karlsson och hans partikamrater igång en process de själva inte har kontrollen över. En regeringskris kan mycket väl sluta med att det uppstår nya allianser i riksdagen. Allianser som ställer Sverigedemokraterna åt sidan och berövar partiet dess ställning som tungan på vågen. Och ett nyval är visserligen inte nödvändigtvis dåligt för SD men ett vågspel i det oklara partiledarläge partiet befinner sig i under Åkessons sjukdom. 

Kanske underlättas SD:s val av allianspartiernas nygamla beslutsamhet. Häromdagen aviserade en enad allians att man förbereder en rad förslag på skolområdet som ska samla riksdagsmajoriteten mot regeringen. Det gäller sådant som betyg från fjärde klass och att inte genomföra obligatoriskt gymnasium. I dag spädde man på med att lägga fram ett förslag om att riksdagen ska kräva snabb återstart av byggnadsarbetena för den stora motorvägen Förbifart Stockholm. Och man lovar att komma med fler förslag på områden som kan rendera regeringen politiska nederlag.

För några veckor sedan lät det som om Alliansen nu förberedde sin sista gemensamma budget och att detta därmed var SD:s sista chans att fälla en budget. Åtminstone på flera år. Hädanefter skulle allianspartierna profilera sig själva.

Men nu låter det annorlunda från allianspolitikerna som verkar beslutsamma att agera tillsammans även kommande år. Kanske inte med gemensamma helhetsbudgetar, men med gemensamma ageranden i ett antal tunga gemensamma frågor. Det har hänt förr att oppositionspartier gått fram med gemensamma reservationer i riksdagens finansutskott. Regeringens tunga och kritiserade start gett allianspartierna vittring på gemensam framgång.

Därmed skulle de borgerliga partierna både äta kakan och ha den kvar. Både profilera de egna partierna och fortsätta att gemensamt pressa regeringen.

Men det skulle också minska pressen på Sverigedemokraternas knapptryckande den tredje december. Om detta inte är sista chansen att fälla regeringsförslag, om det tvärtom kommer många tillfällen senare under mandatperioden, blir det inte lika dramatiskt. Då vet Sverigedemokraterna att det chickenrace vi nu ser om budgeten bara är det första i en lång rad de närmaste åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".