Fiskeredskap. Foto: Roger Lundsten / Scanpix / TT.

HaV: Reglera fisket för att värna känsliga arter i havet

"Det är inga jättestora arealer som vi ska reglera fisket i"
1:48 min

Vissa havslevande arter riskerar att skadas av fiske som sker i skyddade havsområden. Därför föreslår Havs- och vattenmyndigheten nya skyddsregler som begränsar fisket i 30 av Sveriges marina skyddsområden.

– Är man ute långt ute till havs, kanske framförallt på Västkusten, så finns det ett myller av liv på havsbottnen. De finns ofta i reven de här artrika miljöerna där man kan hitta spännande arter som Medusahuvud som är en slags ormstjärna. Man kan också hitta svampdjur som erbjuder tredimensionella strukturer, där många arter trivs, säger Lena Tingström vid Havs- och vattenmyndighetens enhet för biologisk mångfald.

Ormstjärnearten Medusahuvud och sjöpennan, likt en fjäderpenna som sticker upp ur havsbottnen, är bara ett par av de arter som lever på de rev som finns i Västerhavet.

Nu vill Havs- och vattenmyndigheten reglera fisket, vilket kan innebära förbud för fiske vissa tider eller att vissa redskap, som till exempel bottentrål, inte ska få användas i vissa skyddsområden.

– Det vi vill hindra är att man till exempel använder sig av ett redskap som kanske skadar sjöpennor eller svampdjur som finns på havsbottnen. Eller att man fiskar i områden där fiskar leker och reproducerar sig, säger Lena Tingström vid Havs- och vattenmyndigheten.

Det är tillåtet att fiska i skyddade havsområden, även om det kan finnas begränsningar. Till år 2020 är målet att tio procent av svensk havsareal ska vara skyddad.

I dag har Sverige 300 marina skyddade områden, som motsvarar 6,3 procent av svenskt hav. De här nya begränsningarna gäller en tiondel av de skyddade områdena, alltså berörs en mycket liten del av alla fiskevatten, enligt Lena Tingström.

– Det är inga jättestora arealer som vi ska reglera fisket i. Samtidigt är det ju några av de mest värdefulla marina miljöerna vi har i landet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".