Ensamkommande flyktingbarn får ofta vänta länge på handläggningar hos migrationsdomstolarna. Foto: TT
Ensamkommande flyktingbarn får ofta vänta länge på handläggningar hos migrationsdomstolarna. Foto: TT

Sverige missar målet i utredningar av ensamkommande barn

Rädda barnen: Behöver ses över av regeringen
2:30 min

Regeringens mål: Domstolarnas handläggningar för att utreda om ensamkommande flyktingbarn ska få asyl i Sverige ska ta max två månader. Ekots granskning visar att det tar längre tid än så i samtliga fyra migrationsdomstolar. I två av dem är tiden dubbelt så lång.

– För det enskilda barnet betyder det enorm mycket. Den här väntan att inte veta vad som ska hända. Fem, sex månaders väntan i ett barn liv det är väldigt lång tid. Det skapar väldigt mycket oro och stress och ångest. Så att ju längre handläggningstider desto sämre mår ju barnen, och ungdomarna, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda barnen.

Enligt regeringens regleringsbrev för domstolarna så får migrationsmål som rör ensamkommande barn ta som högst två månader att avgöra.

Men Ekots granskning visar att den genomsnittliga handläggningstiden i år på migrationsdomstolarna, i Malmö, Göteborg, Stockholm och Luleå, har avgjorts efter tre till fem månader.

Som exempel var den genomsnittliga handläggningstiden, nu i oktober, fyra månader. Det är dubbelt så lång tid som det uttalade målet. 

Hittills i år har de genomsnittliga handläggningstiderna i Luleå varit fem månader. I Göteborg har handläggningar tagit i genomsnitt 4, 2 månader, i Malmö 3, 5 månad och i Stockholm 2, 8 månader.

Victoria Bäckström, lagman vid Förvaltningsrätten i Luleå, och ansvarar för en av landets migrationdomstolar, hon ger en förklaraing till varför

Att handläggningarna i Luleå tagit mer än dubbelt så långa tid än vad regeringen angett handlar delvis om underbemanning. Det hävdar Victoria Bäckström, lagman vid Förvaltningsrätten i Luleå, som har ansvar för migrationsdomstolen där:

– Det fanns en beräkning på antalet inkommande migrationsmål när Migrationsdomstolen i Luleå startade men den har visat sig inte alls stämma. Vilket gjorde att vi ineldningsvis helt enkelt hade anställt för lite människor, säger Bäckström.

Marie Jönsson, chefsrådman och avdelningschef för Migrationsdomstolen i Stockholm, konstaterar att mål rörande ensamkommande barn i Stockholm ofta tar i genomsnitt en månad längre tid, än vad dom ska ta att avgöra: 

– I de mål som tar längre tid än två månader så är det i regel där det är muntliga förhandlingar.

Är det inte viktigt att hålla två månader?

– Jo det är viktigt men inte om det beror på att parten vill åberopa ytterligare omständigheter, då är det viktigare att de får göra det än att vi håller den tid som regeringen har sagt.

Elisabeth Dahlin, generalsekreterare för Rädda barnen vill nu att regeringen ser över domstolarnas hantering av asylansökningar för ensamkommande barn:

– Vi tycker att regeringen behöver se över hur domstolarna kan få mer resurser att hinna med så att inte barnen drabbas. Ett exempel är ju att man kanske behöver införa fler migrationsdomstolar i landet, säger Dahlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".