Ryska rubeln släpps fri redan nu

1:49 min

Tre år av stagnation är ryska centralbankens prognos för landets ekonomi. Sanktionerna väntas ligga kvar och banken släpper rubeln fri redan nu i stället för till årsskiftet.

Centralbanken tvingas i sin årliga rapport backa från alla tidigare prognoser. Den ryska ekonomin beräknas stå på noll nästa år, enligt den nya rapporten. En liten förbättring väntas 2016.

Västs sanktioner beräknar centralbanken ligger kvar ända till slutet av 2017.

Banken bygger dock sin prognos på att oljepriset stiger till 95 dollar fatet nästa år, vilket en del analytiker ser som överoptimistiskt.

Bankens rapport gör tydligt att sanktionerna har en effekt på den ryska ekonomin. Kapitalflykten ökar, i år väntas nettoutflödet bli 128 miljarder dollar.

Bankens plan att låta rubeln flyta från årsskiftet ändras nu. Det spann inom vilket rubeln ska handlas gentemot dollarn och euron tas bort redan i dag.

Värdespannet har den senaste tiden hela tiden justerats i takt med rubelraset.

Banken lägger skulden för en del av raset på valutaspekulanter och genom att begränsa stödköpen hoppas banken minska möjligheterna att spekulera i valutaaffärer.

Under måndagen steg rubelns värde något sedan centralbanken sagt att valutan nu ska flyta fritt.

Sanktionerna är en följd av Rysslands agerande i Ukrainakrisen, men i och med att banken räknar med att sanktionerna ligger kvar tre år till ser det inte ut som om den ryska politiken visavi Ukraina kommer att förändras på något avgörande sätt.