Foto: Sune Scheller / Greenpeace / TT.

Danska fiskare fortsätter tjuvfiska

"Det är givetvis allvarligt"
1:02 min

Danska yrkesfiskare fortsätter att tjuvfiska i vattnen i Kattegatt där det råder helt eller delvis fiskeförbud. Den svenska kustbevakningen skärper nu också sin övervakning för att upptäcka tjuvfiskarna.

Områdena är viktiga tillväxtplatser där fisken växter till sig och även leker och Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht är kritisk till det fortsatta tjuvfisket.

– Det är givetvis allvarligt. Det finns ju en överenskommelse om att det här området ska skyddas och just för att skydda torsken. Om det sker överträdelser så måste svenska myndigheter kontakta de danska myndigheterna så att det kan lagföras, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Bråket handlar om de platser i Kattegatt som anses vara extra viktiga för att fiskbestånden och särskilt torsken ska kunna växa till sig och som forskare pekat ut som särskilt viktiga när det handlar om lekplatser och områden där fisken kan växa till sig i storlek.

De här områdena är också helt eller delvis avstängda för fiske.

Men danska yrkesfiskare håller inte med om att man kan stänga av hela områden som gjorts en del danska yrkesfiskare har också fortsatt att fiska.

Framför allt handlar det om mindre fiskebåtar.

Just i dag pågår ett ministermöte med ansvariga fiskeministrar här i Bryssel och Sven-Erik Bucht ska också ta upp det danska tjuvfisket med Danmarks fiskeminister.

– Jag kommer att informera honom om att jag nyligen fått information om att det här pågår, och jag utgår ifrån att den danska ministern tycker precis som jag: att det här inte är rätt på något sätt, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".