Katalanska flaggan. Foto: AP Photo / Emilio Morenatti / TT.

Delade meningar om katalansk omröstning

"Alla här inte lika euforiska"
1:30 min

Den symboliska omröstningen i Katalonien i Spanien kan få rättsliga följder de närmsta dagarna. Över 2 miljoner katalaner röstade igår trots ett förbud.

Av de som röstade vill 80 procent bilda en egen nation för Katalonien. Och många känslor där är euforiska.

– Det är en fullständig succé, sa Kataloniens regionpresident Artur Mas om resultatet och att 2 miljoner människor röstade.

Han efterlyser nu en dialog med centralregeringen i Madrid för att få till en riktig och godkänd folkomröstning.

Men att cirka 80 procent av de röstande vill bilda en egen nation är inte en sann bild av opinionsläget. Många som inte vill bryta sig loss från Spanien valde att inte rösta.

Riksåklagare utreder nu om katalanska myndigheter begått överträdelser när förbudet mot en omröstning blev trotsat. Det kan bli rättsliga åtgärder närmsta dagarna, enligt justitieministern.

Taxichauffören Xavier Ricart som vill ha självständighet säger att katalanerna aldrig varit separatister. I stället vill många ha en närmare relation till EU.

Alla här inte lika euforiska. Martinez Maria känner sig lite ledsen över att det gått så långt som till en förbjuden folkomröstning och en kollisionskurs med Madrid.

Slutresultatet kommer om några veckor och fram tills dess går det att fortsätta rösta i vissa lokaler.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".