Finansexpert riktar kritik mot skattelag

"Lagstiftningen 2012 är olämplig"
1:33 min

De senaste årens ändringar i den svenska skattelagstiftningen har skapat osäkerhet bland företagen, enligt Mattias Dahlberg, professor i finansrätt, som tycker att lagstiftarna slarvat i sin iver att stoppa skatteplanering via till exempel Luxemburg.

– Det var helt riktigt av regeringen att reagera på den här omfattande skatteplaneringen med räntesnurror men jag tycker att den lagstiftning som vi fick 2012 är inte lämplig. Den bör senast ersättas med annan lagstiftning, säger Mattias Dahlberg, professor i finansrätt vid Uppsala Universitet.

På bara några år har Sverige gått från att ha en frikostig till en av världens tuffaste lagar mot ränteavdrag. Tidigare var det vanligt att svenska företag skatteplanerade genom att låna pengar till hög ränta av utländska företag inom samma koncern för att få ned vinsten i det svenska bolaget och slippa betala bolagsskatt.

– Det var närmast ett öppet mål, säger Roger Persson-Österman, professor i finansrätt vid Stockholms Universitet.

I dag träffas några av Sveriges främsta experter på skatterätt i Stockholm för att diskutera bland annat ränteavdragen. Den främsta kritiken mot lagen är att den bara tillåter ränteavdrag på affärsmässiga lån, men det är svårt för en domare att bedöma vad som är affärsmässigt, anser Mattias Dahlberg på Uppsala Universitet.

– Det största problemet är att företag överhuvudtaget inte vågar ha koncerninterna lån, därför att man inte vet hur de rättsligt kommer att bedömas, säger Dahlberg.

Nyligen kom företagsskattekommittéen med förslaget att ränteavdraget helt ska förbjudas och att bolagsskatten ska sänkas i stället till 16,5 procent. Men det tycker Mattias Dahlberg är väl drastiskt. Han föreslår i stället att ränteavdragen begränsas i förhållande till företagens vinster.

--Att man till exempel får göra ränteavdrag med 30 procent av det som är företagets överskott det aktuella året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".