Foto: TT

Unga i Sverige mår sämre än unga i andra västländer

Brist på möjligheter drar ner livsglädje
2:29 min

Den tuffa arbetsmarknaden med hög ungdomsarbetslöshet kan vara en av orsakerna till att unga i Sverige mår sämre än i flera andra välfärdsländer.

Diskutera gärna under hashtaggen #unggranskning i sociala medier.

I Danmark mår ungdomar bättre än i Sverige.

– Det bästa är att det finns så många möjligheter med skolan och så, det är inte så mycket krav tycker jag, säger sjuttonåriga Sabrina Hansen från Danmark.

Att det finns många möjligheter är något som flera unga danskar säger om livet där. Och det är just bristen på möjligheter som gör att unga i Sverige har mått allt sämre sen 80-talet och ligger sämre till än andra nordiska länder som till exempel Danmark.

– Arbetsmarknaden och skolsystemen är olika i de här länderna. Danmark har både mer yrkesinriktad gymnasieskola och generellt har arbetslösheten i Danmark varit lägre än i Sverige, säger Sven Bremberg, docent i socialmedicin vid Karolinska institutet som har kollat på flera studier från bland annat Världshälsoorganisationen.

Enligt honom så finns det ett samband mellan färre unga som jobbar och ökade psykiska problem i Europa där Sverige sticker ut jämfört med de andra länderna. Den psykiska ohälsan bland unga som är mellan 16 och 24 år har mer än fördubblats sen början på 90-talet, enligt Statistiska centralbyrån. Enligt Sven Bremberg så beror det till en stor del på att det är väldigt svårt för många unga svenskar som inte pluggat vidare att komma in på arbetsmarknaden.

– Den här tendensen gäller genom hela Europa men Sverige har varit ledande i det här avseendet vilket jag tror gör att ungdomars situation blir mer problematisk när man ska träda in i en arbetsmarknad som är ännu mer kvalificerad, säger han.

Enligt Socialstyrelsens rapport från förra året är svenska 15-åringar mer ängsliga och mår psykiskt sämre än vad unga i andra välfärdsländer gör.

I Nederländerna har man satsat hårt på att få ner ungdomsarbetslösheten de senaste 15 åren och där är den mentala hälsan bland ungdomar bland de bästa i Europa.

– En särskild åtgärd som jag tycker är tänkvärd är att man hjälper de ungdomar som inte klarat gymnasiet. I Nederländerna så erbjuds de inte bara tillfälliga åtgärder utan de får en samlad plan för hur de fram till 27 års ålder, med en blandning av praktik, arbete och studier ska få en kvalifikation motsvarande gymnasieskola, säger Sven Bremberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".