36 års fängelse för färjekapten

I Sydkorea kom idag domarna mot besättningsmännen på den färja som kapsejsade i i april - och fler än 300 personer omkom, majoriteten av de skolungdomar i 17-18-årsålder. Kaptenen döms till 36 års fängelse, bland annat för ha övergivit passagerarna. Men efterspelet till det som beskrivits som Sydkoreas största trauma efter Koreakriget på 50-talet lär fortsätta även efter dagens dom

Känslorna var starka i rättssalen när domarna föll, en anhörig till ett av de omkomna barnen skrek ut sitt missnöje- "det är inte rättvist. De förtjänar ett straff värre än döden". Det spekulerades också på förhand i om kaptenen Lee Joon-Seok skulle dömas till döden - nu blev det istället ett 36årigt fängelsestraff för försummelse och för att han övergivit passagerarna ombord.

Flera andra besättningsmedlemmar dömdes till mellan 15 och 30 år i fängelse.

Kaoset efter att färjan kapsejsade var monumentalt - det finns omfattande vittnesuppgifter om hur besättningen själva övergav det sakta sjunkande fartyget och till och med i några fall uppmanade passagerare att vänta kvar i sina hytter. Dessutom kom själva räddnignsarbetet igång mycket långsamt - samordning saknades och bristen på resurser var påfallande, enligt de första utredningarna.

De anhöriga anser att det högst ansvariga för att det bevisligen felbyggda och fellastade fartyget kommer undan.

Kim young Oh, som förlorade sin dotter You-min, blev den mest välkände av de protesterande  när han i 45 dagar hungerstrejkade mot vad han ansåg vara politikernas och myndigheternas mörkläggning. När jag häromveckan träffade honom i sydkorea sa han att president Park Guen Hey och regeringen försöker dölja sanningen:

– Vi vill ju bara att en oberoende kommission ska undersöka vad som egentligen hände, förklarade Kim.

Åklagaren i fallet har redan meddelat att han tänker överklaga dagens domar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".