1 av 3
Unga mexikaner samlades igår i huvudstaden för att manifestera till stöd för de försvunna lärarstudenterna, med hjälp sånger och ramsor. I delstaten där studenterna försvann var protesterna mer våldsamma. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
2 av 3
I Acapulco, i delstaten Guerrero, där studenterna försvann, var stämningen mer spänd. Studenter stal sköldar från polisen. Foto: Bernardino Hernandez/TT.
3 av 3
Anhöriga till de försvunna närvarade vid protesterna i Acapulco. Foto: Marco Ugarte/TT.

Nya protester i Mexiko för försvunna studenter

"Våra åklagare är inkompetenta"
1:46 min

I går hölls nya protester i Mexiko till stöd för dom 43 försvunna lärarstudenterna. I turiststaden Acapulco blockerade studenternas anhöriga stadens flygplats och hamnade i konflikt med polisen. I huvudstaden Mexico City hölls mindre och lugnare manifestationer.

Att räkna från ett till 43 har blivit demonstranternas sätt att visa respekt för varenda en av de lärarstudenter som nu saknats i över en månad. Gårdagens protest i Mexico City var liten och fredlig, de försvunna lärarstudenterna hyllades med sånger och ramsor.

Men i delstaten där lärarstudenterna försvann i slutet på september var protesterna inte lika fredliga. Studenternas anhöriga tågade i går till turiststaden Acapulco där de blockerade flygplatsen och konfronterade polisen.

Situationen var spänd och upprörd. Det är nämligen den lokala polisen som tros ha mördat studenterna, i maskopi med politiker och en regional knarkkartell. Enligt åklagarmyndigheten ska deras kroppar ha bränts och slängts i en flod.

Men de anhöriga vägrar att tro på myndigheterna eftersom de hittills inte kunnat bevisa att kvarlevor som hittats i floden verkligen tillhör studenterna. De anhörigas skepsis gentemot åklagaren och polisen är motiverad, säger författaren Marcela Turati som skrivit flera böcker om knarkkriget i Mexiko.

– Våra åklagare är inkompetenta och de bryr sig inte. När de nu säger att det kommer ta veckor eller månader att identifiera kvarlevorna, om det ens går, betyder det att protesterna i Mexiko kommer fortsätta länge till, säger Marcela Turati.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".