Två barn spelar spel. Foto Jonas Ekströmer/ TT.

Teknikbranschens produktion spås öka svagt under 2015

Teknikbranschens produktion spås öka svagt under 2015
0:58 min

Produktionen inom teknikbranschen har minskat flera år i rad. Nu spår arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen en svag uppgång 2015.

– Vi förväntar att teknikföretagen får en liten produktionsökning nästa år, vi har satt siffran 2 procent. Det är stora skillnader mellan olika områden. Vi tror att fordonsindustrin ökar med 5 procent. Samtidigt som maskinsindustrin, som är den mest investeringsberoende, inte ökar alls, säger Anders Rune, chefekonom på Teknikföretagen.

Ekonomin är inte längre helt nattsvart, enligt Teknikföretagens konjunkturrapport. Marknaderna i USA, Storbritannien och Kina går bra, vilket är positivt för den svenska exporten.

Men ekonomin går trögt i Europa, som är ett viktigt exportområde för den svenska teknikindustrin. Europas ekonomi störs också av oron i Ukraina.

Under de senaste åren när den svenska teknikproduktionen fallit, trots detta har det varit få uppsägningar, enligt Anders Rune.

Men även om produktionen nu väntas vända uppåt tycker han att 2 procent plus är en svag siffra. Några nya jobb väntas inte i branschen.

– Den här delen av industrin, teknikföretag, har historiskt sett ökat med 5 procent per år, säger Anders Rune, chefekonom på Teknikföretagen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".