USA:s president Barack Obama och Kinas president Xi Jinping på Apec:s toppmöte. Foto: Wang Zhao/ TT.
USA:s president Barack Obama och Kinas president Xi Jinping på Apec:s toppmöte. Foto: Wang Zhao/ TT.

Kina och USA överens om färre IT-tullar

President Xi Jingping: mötet en stor framgång
2:31 min

Kina och USA beslutade sig om att ta bort tullar och tariffer på en stor mängd produkter inom IT-sektorn, under Apec:s toppmöte. I eftermiddags avslutades Apec:s toppmöte i Peking, mötet med ledarna för den ekonomiska samarbetsorganisationen för alla länderna kring Stilla havet.

Kinas president Xi Jingping beskrev i sitt avslutningstal mötet som en stor framgång, där alla ledarna skrivit under på att arbeta för världens största frihandelsområde runt Stilla havet. Men det var inte särskilt konkret och man ska nog se både talet och mötet som en markering av Kinas allt större betydelse på världsscenen.

I praktiken finns det fortfarande kvar två andra konkurrerande förslag till hur ett sådant avtal bör utformas. Det finns knappt något som är svårare än att få världens länder att enas om frihandelsavtal. Varje land har för mycket specialintressen som de inte gärna släpper. WTO, Världshandelsorganisationen har arbetat i flera decennier med frihandelsavtal i världen, utan stora resultat.

Man kan inte beskriva mötet som ännu en sammandragning under pompa och ståt, utan några särskilda resultat. Om man accepterar att samarbetsklimatet inom världsekonomin går framåt med ett litet steg åt gången, så hände det faktiskt ovanligt mycket.

Kina och USA kom överens om att ställa sig bakom ett förslag om att ta bort tullar och tariffer på en stor mängd produkter inom IT-sektorn, alltså informationsteknologi. Det handlar om allt möjligt, från avancerad medicinsk teknologi till GPS-apparater och spelkonsoller.

Det är Världshandelsorganisationen WTO som ska förhandla fram det slutgiltiga avtalet. Eftersom världens två största ekonomier står bakom, så finns det en chans att det blir verklighet.

Kina och Sydkorea slöt ett avtal om att ta bort alla handelshinder på 90 procent av de varor de handlar med. Kinas president Xi Jingping träffade Japans premiärminister Abe och kom överens om att försöka normalisera de fientliga förbindelserna mellan länderna.

Från och med i morgon fortsätter den globala diplomatin på högsta nivå. President Obama ska hålla ett officiellt statsbesök i Kina och fortsätta att tala om hur de frostiga förbindelserna mellan länderna möjligen kan tinas.

Dagen därpå flyger Obama till Burma för att träffa regeringen och oppositionsledaren Aung Suu Kyi och förklara USA:s bekymmer över att demokratiutvecklingen i Burma verkar tappa fart.

Därefter flyger Obama direkt till ytterligare ett jättelikt toppmöte, G20 i Australien. Där ska ledarna för världens 20 ekonomiskt starkaste länder diskutera det oroliga världsläget och den hackande ekonomin i Europa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".