Bolåneräntorna varierar för många kunder. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Foto: TT.

Nya bolån ska amorteras ner

Amorteringskrav ska minska hushållens skulder
1:53 min

Nya bolånetagare måste stegvis amortera ner sina lån till 50 procents av bostadens värde, föreslår Finansinspektionen. Det framkom vid en presskonferens tidigare i dag.

Finansinspektionen vill stämma i bäcken och försöka dämpa hushållens skuldsättning innan en ny kris i ekonomin inträffar som kanske medför fall i bostadspriserna.

– Vi vill att låntagare ska amortera ner sina bolån till hälften av vad de köpte sina hus eller lägenheter för. Vi vill det för att hushållen bättre ska kunna stå emot störningar i ekonomin. Störningar som kan få negativa konsekvenser inte bara för det enskilda hushållet, utan för Sveriges ekonomi i stort säger Martin Andersson, generaldirektör på Finansinspektionen, och fortsätter:

– Vi vet nämligen av erfarenhet att högt belånade hushåll har en tendens att bli nervösa vid oro och därmed kan dra öronen åt sig och minska sin konsumtion så mycket att man faktiskt förvärrar en ekonomisk störning.

Först ska lånen amorteras med minst två procent varje år ner till 70 procents belåningsgrad. Efter det ska minst en procent amorteras årligen ner till 50 procents av bostadens värde. Tanken är att hushållens skuldsättning på så sätt ska kunna stoppas, så att det inte uppstår problem vid en ny ekonomisk kris.

Men när Finansinspektionen nutvingar alla med nya bolån att amortera bidrar man då till en åtstramning i ekonomin eftersom folk får mindre pengar över att handla för.

FinansmarknadsministerPer Bolund verkar vara positiv till förslaget men utesluter inte ytterligare åtgärder för att hejda hushållens skuldsättning

– Är det så att det fortsätter att öka så får vi återkomma och se om det finns skäl att vidta ytterligare åtgärder. Men det är också viktigt att ta ett steg i taget och vara försiktig så att man inte skapar en oro hos hushållen eller i finanssektorn. För det vill vi inte göra.

Finns det anledning att se över ränteavdragen?

– I dagsläget har vi inga planer på att se över ränteavdragen. Men det är klart att vi följer utvecklingen när det gäller skuldsättningen för att se om det behöver tas ytterligare steg. 

De nya amorteringsreglerna kommer att införas någon gång nästa år. En hel del detaljer återstår att lösa. Det ska exempelvis också finnas undantag för dom som tillfälligt råkar ut för betalningssvårigheter, till exempel på grund av sjukdom eller arbetslöshet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".