Föräldern Håkan Steen är orolig för att inte kunna ha råd att anlita privat läxhjälp om avdraget slopas. Foto: TT
Läxhjälp, plånbok med pengar. Foto: TT

Slopat läxrut slår mot elever med behov av stöd

Förälder: "Det var ju dyrt redan innan"
2:36 min

Regeringens förslag på att avskaffa skatteavdrag för privat läxhjälp riskerar att drabba elever med behov av särskilt stöd. Ekot har träffat en orolig förälder som använt sig av läxrut.

Tyck till: Diskutera #läxrut på Twitter och Facebook eller mejla direkt till vår reporter: hanna.weiderud@sverigesradio.se

Flera av de föräldrar som anlitat privat läxhjälp har barn som är i behov av särskilt stöd. Ekot har träffat Henrik Steen, vars dotter hade problem med matematiken i flera år utan att få tillräckligt stöd i ämnet från skolan. Till slut bestämde sig Henrik för att anlita privat läxhjälp, något som dottern varit nöjd med.

– Jag tror inte ens att jag hade haft godkänt nu utan henne, säger hon.

Vad har du för betyg nu då?

– E, men jag är ändå nöjd med det. Hade jag inte haft det hade jag legat på botten nu, säger Henriks dotter.

En rundringning som Ekot gjort, till 15 olika läxhjälpsföretag, vittnar om att flera av de som utnyttjar läxrut gör det för att de har barn som är i behov av särskilt stöd.

De vi kontaktar uppger att det rör sig om drygt hälften av deras kunder. På mindre orter verkar det vara något vanligare än i storstäderna. Bilden bekräftas av Eva Odencrantz Erickson, som äger ett läxhjälpsföretag i Leksand.

– Ja, det är nästan allihopa. Jag kan säga att det är nästan 90 procent som inte kan få den hjälp de behöver i skolan och behöver mer individualiserad undevisningen, vilket ju det här är. Man sitter en elev och en lärare, säger hon till Ekot.

Enligt skollagen ska alla elever få den hjälp de behöver för att utvecklas i skolan. Men när Skolinspektionen gör sin regelbundna tillsyn på skolorna är det brister i särskilt stöd som är den vanligaste anmärkningen. Förra året fick 7 av 10 grundskolor kritik för brister i särskilt stöd.

Från årsskiftet föreslår regeringen att ta bort skatteavdraget för privat läxhjälp i hemmet. Som Ekot tidigare har berättat tror flera läxhjälpföretag att många kommer att välja bort den privata läxhjälpen då. Föräldern Henrik Steen är en av dem som inte längre kommer att ha råd.

– Det var ju dyrt redan innan. Det är inte som att jag tycker att det är kul att betala 18 000 kronor om året på det här som jag redan betalar skatt för och som jag kan tycka att jag har rätt till som medborgare, säger han.

Huvudargumentet mot läxrut är att det inte bidrar till en likvärdig skola, därför vill både Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet att avdraget tas bort.

Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets nya ordförande, känner till att läxrut har används på det här sättet, men menar att det är skolans ansvar att hjälpa de eleverna som har behov av särskilt stöd. 

– Problematiken med läxrut är ju att den bara kan användas av föräldrar som har en lön men alla barn i Sverige har rätt att få det stöd de behöver och då måste man kunna garantera det här inom skolan, säger hon.

Men föräldern Henrik Steen har inget förtroende för att läxhjälp i skolan är en bra lösning för hans dotter.

– Nej, inte alls, vad är det egentligen som har förändrats gentemot tidigare? Skolan har väl alltid haft krav på sig att alla elever ska få den hjälp de behöver, så länge jag kan minnas och man har ju misslyckats med det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".