Kinberg Batra
1 av 2
Anna Kinberg Batra säger hon är beredd att ta "ett ledande ansvar" i Moderaterna efter tidigare partiledaren Fredrik Reinfeldt. Foto: Johan Engman
Anna Kinberg Batra (M). Foto: Bertil Ericson/TT
2 av 2
Anna Kinberg Batra (M). Foto: Bertil Ericson/TT

Kinberg Batra allt närmare partiledarposten

sensation om någon annan än Batra väljs
1:33 min

Anna Kinberg Batra kommer allt närmare posten som partiledare för Moderaterna. Vid ett möte i kväll kommer även de mäktiga länsförbunden i Stockholms stad och Stockholms län att nominera henne, uppger Ekots källor.

Hittills har 14 av Moderaternas 26 länsförbund - och partiets ungdomsförbund - sagt att de vill att Anna Kinberg Batra ska efterträda Fredrik Reinfeldt som partiledare. Senast på fredag ska valberedningen ha fått alla nomineringar, och i kväll har Moderaterna i Stockholms stad och Stockholms län ett gemensamt möte för att nominera en kandidat.

Många av de 200 ombuden som ska rösta fram nästa partiordförande på stämman i mars kommer från de två Stockholmsförbunden. Och enligt vad Ekot erfar står det nu klart att även de kommer att ställa sig bakom Anna Kinberg Batra. Det formella beslutet fattas först i kväll, men uppslutningen bakom Anna Kinberg Batra är mycket stark, uppger Ekots källor nu på eftermiddagen.

Ulf Berg är ordförande för Moderaternas länsförbund i Dalarna - och ledamot i valberedningen. Han säger att kvällens besked från Stockholmsmoderaterna har stor betydelse.

– Jag tror att, med tanke på det som har nominerats tidigare, så kommer det att vara avgörande. Säger Stockholms stad och län "Anna", då ska det till en sensation om det ska bli någon annan än Anna Kinberg Batra som blir vår nästa partiledare.

Nästa torsdag har valberedningen möte, och eftersom så många nomineringar pekar i en och samma riktning hoppas Ulf Berg att valberedningen snart kan föreslå en ny Moderatledare.

– Lite önskeläge vore ju om vi redan nu den 20:e, att det vore så otroligt klart, att vi kan säga att det finns en given kandidat, och den kommer nog valberedningen att ställa sig bakom.

Varför skulle det vara bra om ni redan nästa vecka kan ha ett namn klart?

- Det finns ju väldigt mycket spekulationer. Och ju mer frågetecken du kan göra till ett utropstecken, desto fortare kan vi börja prata och utveckla politik, i stället för att fundera över vilka människor som står till förfogande.

Från en del länsförbund har det ställts krav på att alla ledamöter i partistyrelsen ska ställa sina platser till förfogande inför extrastämman. Så här tycker Ulf Berg om det.

- Jag har hela tiden sagt att alla ska ställa sin plats till förfogande. Då kan vi göra allt klart i mars, i stället för i oktober. Sedan betyder inte det att alla ska bort, det är inte det, utan då får ju valberedningen möjlighet att lägga ett pussel. Förra pusslet lades med Fredrik Reinfeldt, och nu blir det ett annat namn, och då måste pusslet läggas utifrån den huvudbiten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".