Maroane Chamakh, anfallare i Marockos landslag, kommer inte att kunna siktas under Africas cup of nation eftersom hans landslag portas från turneringen. Foto: TT
Maroane Chamakh, anfallare i Marockos landslag. Foto: TT

Marocko portas från afrikanska mästerskapet i fotboll

Letar desperat efter ett nytt värdland
1:33 min

Marocko utesluts från afrikanska mästerskapet i fotboll nästa år. Uteslutningen är ett straff för att landet drog sig ur värdskapet, av rädsla för att ebola-viruset skulle sprida sig i landet.

Det afrikanska fotbollförbundet letar nu desperat efter en ersättare, men hittills har sju andra tillfrågade länder sagt nej, av samma skäl som Marocko.

Africa cup of nations är det mest prestigefyllda sportevenemanget i Afrika, som omsätter hundratals miljoner för CAF, den afrikanska motsvarigheten till Uefa.

Det var bäddat för 16 nationer att, i januari nästa år, göra upp i slutspelet i mästerskapet i Marocko. Minst 300 000 supportrar väntades komma för att se matcherna.

Men Marocko har nu definitivt sagt nej, trots att CAF har försökt övertala landets regering, och trodde sig fått ett ja. Nu säger Marockos sportminister att hälsorisken är för stor, att Ebola kan spridas i landet genom alla tillresta åskådare.

Guinea var den sista nation, av de tre ebola-drabbade länderna, som åkte ur kuppen, men alla hemmamatcher fick spelas på neutral mark. Liberia och Sierra Leone har förbjudit all fotboll, eftersom det betraktas som en smittorisk.

Andra afrikanska länder har vägrat inresevisum för dessa fotbollslag, och ibland har det varit nästan panikrädsla. Bara ett lag har mellanlandat på en afrikansk flygplats.

I dag beslutade det afrikanska fotbollförbundet, CAF, att straffa Marocko, och letar nu desperat ett nytt värdland för att rädda en fotbollstradition, som har genomförts sedan 1957.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".