EU flagga
Foto: TT

EU-dom: Tyskland kan vägra stöd till EU-medborgare

Kristdemokraterna i Bayern: "den som fuskar åker ut".
1:38 min

Tyskland har rätt att vägra ge socialhjälp till EU-medborgare som kommer till landet, om personen i fråga inte söker eller har ett arbete. Det här konstateras i en dom i EU-domstolen i dag.

Domen från EU-domstolen gör nu sannolikt att den häftiga debatten i Tyskland, om så kallad social turism från fattigare EU-länder till Tyskland, kommer att lugna ner sig.

Domstolen slår fast att EU-medborgare från andra länder inte automatiskt har rätt till socialhjälp i Tyskland. De slog även fast att de sociala myndigheterna i staden Leipzig, i det aktuella fallet från 2010, gjorde rätt att neka en 25-årig rumänsk invandrare hjälpen.

Konkret betyder det att de som eventuellt kommer till Tyskland för att utnyttja det välutbyggda socialsystemet, inte automatiskt har rätt att göra det. För att få socialhjälp här och i andra EU-länder krävs det att man antingen har haft ett arbete eller aktivt söker arbete.

I det aktuella fallet hade inte den 25-åriga kvinnan gjort det, och då nekades hon. Kvinnan åberopade diskriminering och överklagade, men de tyska myndigheterna vann i alla instanser. Nu också i den högsta europeiska.

I våras inför EU-valet gick debatten som hårdast här i Tyskland om så kallad social turism. Till exempel använde regeringspartiet Kristdemokraterna i Bayern, CSU, slagordet "Wer betrügt, der Fliegt”, "den som fuskar åker ut". Detta för att påvisa vad partiet tyckte var ett missbruk av EU:s fria rörlighet.

Frågan blev också het då de undantagsregler för den fria rörligheten, som gällt för medborgare i Rumänien och Bulgarien, tog bort helt från och med den första januari 2014.

Även i flera andra EU-länder har frågan debatterats rejält. Inte minst i Storbritannien som bland annat efterlyst Tysklands stöd för sina krav på vissa inskränkningar för den fria rörligheten. Men den tyska regeringen har hittills sagt nej.

Dagens dom lär stärka den tyska positionen i frågan. Nämligen den att inga inskränkningar behövs eftersom de EU-regler som redan finns kan skydda mot eventuella försök till missbruk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".