Riksbankens chef Stefan Ingves.
Riksbankens chef Stefan ingves. Foto: Bertil Enevåg Ericsson/TT.

Stefan Ingves: Tveksam till att FI:s krav räcker

"Som att lägga ett plåster i ena hörnet"
2:20 min

Riksbanken tror inte att Finansinspektionens förslag kommer ge speciellt stor effekt. Att på att ställa nya höga krav på amortering på bolån räcker inte, skulderna kommer att öka iallafall, menar riksbankschefen Stefan Ingves.

– Vi tycker att det här är ett problem som redan i dagsläget har nått en sådan nivå så att vi är tveksamma till att detta är en åtgärd som räcker, säger Ingves.

Behövs det åtgärder från politiskt håll för att få ner hushållens skulder?

– I slutändan handlar det naturligtvis om en rad olika typer av åtgärder i det som ligger utanför det som jag sysslar med: nämligen den mer fundamentala frågan att bostadsmarknaden i Sverige är i ojämnvikt, säger riksbankschefen.

När Stefan Ingves mötte pressen under tisdagseftermiddagen, för att kommentera Finansinspektionens förslag på nya regler för amortering på bolån, så valde han att trycka på att frågan inte enbart är av finansmarknadskaraktär:

– När vi pratar om det här enbart från ett finansmarknadsperspektiv, är det litet grand som att lägga ett plåster i ena hörnet. Mer måste till, säger Stefan Ingves.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".