Villaägarnas riksförbund kritiskt till amorteringskrav

"Mindre utbud av bostäder"
1:59 min

Villaägarnas riksförbund anser att det finns stora risker med dom nya amorteringskraven. Enligt förbundet riskerar dom hårdare amorteringskrav att göra bostadsmarknaden än mer stillastående och i förlängningen också skapa ännu högre priser.

Tobias Nyholm, som är en av dem som i dag har bolån, tycker att det skärpta kravet sätter upp en mängd onödiga hinder, framförallt för ungdomar.

– Det är ett jättebra sätt att hindra ungdomar att skaffa ny lägenhet, man ska väl göra det lättare för ungdomar att flytta hemifrån inte tvärtom.

Amorterar du själv?

– Nej.

Men det blir alltså nya låntagare tvungna att göra i framtiden, om belåningsgraden är högre än 50 procent. Per-Anders Persson har redan amorterat av majoriteten av sina lån, men han tycker att Finansinspektionens nya amorteringskrav är bra.

– Jag tycker att det är bra att vi etablerar en amorteringskultur. Jag tycker att det har varit konstigt de senaste åren när bostadspriserna har skenat iväg och räntan gått ner. Det har säkert lett till att människor har dragit på sig alldeles för mycket skulder, säger Per-Anders Persson.

Bodil Lindsjö har en bostadsrätt i Malmö, och hon håller med.

– För eller senare tror jag att det kommer en sådan här bubbla som gör att folk har tagit sitt lite vatten över huvudet, säger Bodil Lindjö.

Men på Villaägarnas riksförbund är man i dag mycket kritisk, dom nya kraven riskerar att skapa en stark inlåsningseffekt enligt förbundet. 

– När hushållen byter bostad så måste man förnya lånen och då blir villkoren nu hårdare med de nya kraven. Det kommer avskräcka från att flytta och då får vi en ännu mer stillastående bostadsmarknad. I förlängningen kan det här innebära ett än mindre utbud av bostäder och då faktiskt högre priser paradoxalt nog, säger Jakob Eliasson på Villaägarnas riksförbund.

Karin Fridman amorterade inte alls de första fem åren. Den möjligheten tycker hon var väldigt nödvändig för att hon skulle kunna köpa en bostad.

– Då har man byggt upp sin ekonomi lite mer och det tycker jag är bättre. Det negativa jag ser nu är att de som ska försöka få sin första bostad kommer få det tufft. För det första måste ha en insats, där kraven redan blivit hårdare, i kombination med de här nya reglerna kommer det bli tufft för folks ekonomier, säger Karin Fridman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".