Nationalister tågar över Poniatowski-bron i Warszawa. Foto:Thella Johnson
1 av 3
Nationalister tågar över Poniatowski-bron i Warszawa. Foto:Thella Johnson
Ekots korrespondent Thella Johnson på plats i Warszawa. Foto: Sveriges Radio
2 av 3
Ekots korrespondent Thella Johnson på plats i Warszawa. Foto: Sveriges Radio
Kacper Beski, student, gick först med i marschen men övergav den så den började bli våldsam. Nu har han istället sökt sig till konstverket "Regnbågen", där människor samlas till stöd för mångfald och öppenhet.
3 av 3
Kacper Beski, student, gick först med i marschen men övergav den så den började bli våldsam. Nu har han istället sökt sig till konstverket "Regnbågen", där människor samlas till stöd för mångfald och öppenhet. Foto: Milena Drzewiecka

200 gripna i Warszawa - nationalistmarsch skapar oro

I Polens huvudstad Warszawa har omkring 200 personer gripits i samband med den stora nationalistiska marschen genom staden under självständighetsdagen. Flera tusen deltar i marschen som går till den plats där Roman Dmowsky, landets hjälte för den nationella rörelsen, föddes.

Bengaliska eldar och ljudet av smällare blandas med talkörer som ropar "För gud, ära och fosterland" och "Inget Polen i regnbågens färger, inget grönt Polen, men ett Polen i rött och vitt".

Polisen uppger att polismän blivit utsatta för stenkastning. De har på några platser svarat med vattenkanoner. En polisman och flera demonstranter ska ha skadats.

Marschen började lugnt, med kedjor av orangeklädda funktionärer som gick med rep och ramade in de flera tusen demonstranterna på Jerusalem-allén mot Poniatowski-bron.

Ledaren för arrangörsgruppen sade igår att deras egna funktionärer och säkerhetsvakter skulle göra allt för att undvika våldsamheter och skydda deltagarna.

I Warszawa och runtom i Polen har det under dagen ordnats en mängd officiella evenemang, bland annat presidentens och militärens stora parad och ett lopp genom staden där 15 000 deltog.

Men oroligheterna kring nationalisternas marsch överskuggar än en gång det övriga firandet. Många som velat delta har lämnat marschen, besvikna på den våldsamma stämningen.

– Mitt första intryck av nationaldagsfirandet i huvudstaden är mycket dåligt, säger ekonomistudenten Kacper Beski, som just flyttat hit från sydvästra Polen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".