Jas Gripen vid fabriken i Linköping. Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/TT
Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/TT

Expert: Jas-affär kan stoppas av Storbritannien

"Inte en chans att den brittiska regeringen skulle tillåta det"
1:55 min

Argentinas önskan att köpa 24 Jas Gripen-plan ser ut att grusas av den brittiska regeringen eftersom stridsplanen innehåller viktiga delar från brittiska företag.

– Det är otänkbart att den brittiska regeringen skulle stödja export av nyckelkomponenter i Jas Gripen som tillverkas av brittiska företag, säger Sash Tusa, försvarsanalytiker på konsultbyrån Edison Research i London.

– Inte en chans att den brittiska regeringen skulle tillåta det.

I oktober sade Argentinas försvarsminister att landet planerade att köpa 24 Gripenplan via Brasilien. Men eftersom flera av de viktigaste delarna i planen, som till exempel radarn, tillverkas av brittiska företag blir affären svår att genomföra utan ett godkännande från den brittiska regeringen.

En talesperson för näringsministern i London skriver i ett uttalande till Ekot att den brittiska regeringen endast under "exceptionella omständigheter" tillåter export av militär utrustning som innehåller brittisk teknologi till Argentina.

Det är konflikten mellan länderna om Falklandsöarna utanför Argentinas kust som är förklaringen.

– Gripen är ett väldigt avancerat stridsflygplan och skulle utgöra ett starkt hot mot den brittiska befolkningen på Falklandsöarna, anser analytikern Sash Tusa.

Han tror också att relationen mellan Sverige och Storbritannien skulle ta stryk om Argentina fick köpa Gripenplan.

– Om Sverige skulle sälja avancerade militära vapen till ett land som fortfarande verkar tycka att det är i krig med Storbritannien skulle det vara förvånansvärt ovänligt gjort, säger Sash Tusa.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".