En ICA-skylt.
Foto: Johan Engman/TT

Ica köper Apoteket hjärtat

"Kan ta ett ännu större grepp om de viktiga hälsofrågorna"
1:06 min

Dagligvarubolaget Ica köper Apoteket hjärtat, som är landets största privata apotekskedja. Säljare är riskkapitalbolaget Altor och prislapen för köpet är 5,7 miljarder kronor.

– Genom den här affären blir vi Sveriges näst största aktör inom apotek efter statliga apoteket och vi ser det här som en väldigt viktig och intressant bransch. Vi ser också stora synergier med övriga verksamheter vi har inom Ica, säger Icas vd Per Strömberg.

Hur ska de här synergierna se ut, ska apoteken flytta in i livsmedelsbutikerna?

– Nej, det är inte det som är tanken. Den stora möjligheten som öppnas här är att vi kan ta ett ännu större grepp om de viktiga hälsofrågorna. Man kan säga att den kanske enskilt viktigaste frågan för våra konsumenter i dag är hälsofrågan. Då r det klart att vi kan bidra till att skapa en enklare vardag för våra kunder.

Nu på morgonen kom även Icas rapport för det fjärde kvartalet. Resultat före skatt hamnade på 823 miljoner kronor för det tredje kvartalet och det var något bättre jämfört med tredje kvartalet förra året.

Omsättningen blev 22 miljarder kronor, något högre jämfört med samma kvartal förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".