Barack Obama och Xi Jinping dricker vin. Foto: Greg Baker/TT.
Foto: Greg Baker/TT.

Nya löften från USA och Kina om klimatutsläpp

Ett oväntat tillgännagivande
1:36 min

Vid ett möte mellan USA:s president Barak Obama och Kinas president Xi Jinping kom nya löften om utsläppsmål för växthusgaser.

USA och Kina är de två största utsläppsnationerna i världen. Tillsammans står de för runt 45 procent av världens totala utsläpp av koldioxid. Enligt de flesta beräkningar har Kina gått om USA som världens värsta utsläppsnation.

Motstånd från just Kina och USA har länge satt käppar i hjulet för globala klimatöverenskommelser. Kina har hävdat att landet fortfarande är en utvecklingsnation, och därmed inte kan följa samma regler som i-länderna. USA har å sin sida ofta sagt att landet inte kan gå med på internationella överenskommelser om inte Kina också gör det.

Det oväntade gemensamma tillkännagivandet idag har redan lett till att förhoppningarna ökat om att de globala klimatförhandlingarna i Paris nästa år ska bli framgångsrika. 

Enligt de mål som idag offentliggjorts ska USA ha minskat sina utsläpp av växthusgaser med mellan 26 och 28 procent år 2025, jämfört med 2005 års nivåer. Det är ett mer ambitiöst mål än innan. USA har tidigare utlovat att landets utsläpp ska ha minskat med 17 procent år 2020, jämfört med 2005.

Kina satte inga procentuella mål för landets utsläppsminskningar. Men Peking sa idag att landets utsläpp kommer att nå sin topp 2030. Därefter ska de börja minska. Det är första gången någonsin som Kina utlovat en specifik tidpunkt för när landets utsläpp ska börja sjunka.

Men fram till 2030 kommer Kinas utsläpp att fortsätta öka. Utsläppen från världens största utsläppsnation kommer alltså att bli ännu större innan de börjar att bli lite mindre om drygt 15 år.

David Carlqvist
david.carlqvist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".