Foto: TT.
Foto: TT.

KI: Höga lägstalöner skapar problem

"Det här är kortsiktiga effekter framförallt"
1:51 min

Den svenska arbetsmarknaden fungerar i stort sett mycket väl men arbetslösheten är hög i vissa grupper, skriver Konjunkturinstitutet i en ny rapport. KI tycker att de höga lägstalönerna bidrar till att det är svårt för utsatta grupper som lågutbildade och utrikes födda att få arbete.

KI:s generaldirektör Mats Dillén säger att fack och arbetsgivare borde ta hänsyn till det när de förhandlar om löneökningar framöver.

– Ja, det är en pusselbit. Man bör åtminstone vara försiktig med att höja lägstalönerna i ett läge där vi har många som står utanför arbetsmarknaden och vill komma in, säger han.

Enligt Konjunkturinstitutet har vi relativt höga lägstalöner i Sverige. Både jämfört med andra löner och med andra länder. Samtidigt är arbetsmarknaden tydligt uppdelad mellan de som har jobb och de som har svårt att komma in i arbete, till exempel lågutbildade och utrikes födda.

Enligt KI:s lönebildningsrapport finns det ett direkt samband mellan höjda lägstalöner och sämre möjligheter att skapa jobb. Generaldirektör Mats Dillén:

– Om man tänker sig att man höjer lägstalönerna med tio procent för en grupp så räknar man med att sysselsättningen minskar med två till tre procent. Det är ett slags genomsnitt i forskningslitteraturen, men det finns olika resultat som pekar åt olika håll, säger generaldirektör Mats Dillén.

– Det här är kortsiktiga effekter framförallt. Om man tittar på lite längre sikt, då kan man tänka sig större effekter av höjda lägstalöner, större negativa effekter på sysselsättningen, säger Mats Dillén.

KI:s tanke är alltså att arbetsgivarna skulle bli mer benägna att anställa om det blev billigare. Men andra pekar på risken att personer fastnar i låglönejobb. Mats Dillén tror inte den risken är så stor.

– Min tolkning är nog ändå att de flesta lämnar de 10 procent lägst avlönade och kommer lite högre upp i lönefördelningen efter ett tag.

Om man gör så här och är försiktig med att höja de lägsta lönerna, hur påverkar det dem som redan har jobb då?

– Min gissning är att det finns en risk att även andra påverkas negativt, säger Mats Dillén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".