Språkexpert i asylärenden förfalskade meritlista

Företaget Sprakab är i blåsväder igen. Uppdrag granskning kan nu avslöja att en språkanalytiker från företaget, som Migrationsverket använder när man ska fatta beslut om om asylsökandes öde, ljugit om sina meriter och är dömd för brott.

Ekot kunde i förra veckan berätta om en pojke som ska utvisas till Kina – trots att experter menar att pojken är nordkorean. Beslutet grundar Migrationsverket bland annat på att pojken uppgett orter som inte går att hitta på kartan – och på språktester, gjorda av företaget Sprakab, som de menar visar att han inte är från Nordkorea. Den brittiska tidningen The Guardian har plockat upp reportaget och skrivit om pojken.

Nu är Sprakab i blåsvädret igen. I kvällens Uppdrag granskning avslöjar SVT att Migrationsverkets hemliga vittne, en språkanalytiker från företaget Sprakab - samma företag som användes i fallet med pojken som ska utvisas till Kina - ljuger om sina meriter.

Sprakab kommer in i bilden när asylsökande som kommer till Sverige inte kan göra sin identitet eller hemvist sannolik. Då erbjuds en språk- och kunskapsanalys. Testet görs över telefon, med en person som är anonym för den asylsökande. Resultatet anses ha ett högt bevisvärde när Migrationsverket sedan fattar beslut.

I flera ärenden, där företaget Sprakabs analyser legat till grund för besluten, upptäcker Uppdrag granskning allvarliga brister. I två av fallen är en analytiker som kallas ”EA20” inblandad, en analytiker som enligt UG kallas för Sprakabs främsta analytiker på somaliska språket, och har varit delaktig i närmare 5 000 analyser under de senaste åtta åren.

En av de asylsökande som blivit felaktigt analyserad av EA20 är Mohamed, som UG intervjuat. Han skulle skickas till Somaliland, istället för till Afgoye i södra Somalia, där han säger sig ha flytt från den islamistiska terrorrörelsen Al-Shabaab.

Kunskapstestet Mohamed fick göra gick ut på att han bland annat skulle ange hur många disktrikt området han kommer ifrån har. Han svarade sju, helt korrekt. Men i Sprakabs analys står det att det ska finnas tio distrikt, uppger UG.

UG:s granskning visar att flera uppgifter i EA20:s meritförteckning är falska, att han inte läst de kurser han uppgett. Analytikerns språkkunskaper han säger sig ha avfärdas också av professor Abdalla Omar Mansur, ansedd av många som en av världens ledande experter på somaliska språket. ”Det finns genier, men en normal människa tror jag inte kan alla dessa språk”, säger professorn till UG.

Granskningen visar också att mannen, med kodnamnet EA20, själv är dömd för flera brott och har skulder hos Kronofogden. Faktorer som vägt in när han själv sökt, men nekats, svenskt medborgarskap.

Sprakabs vd har avböjt att svara på frågor i programmet. Migrationsverket säger att analyserna endast är en del av underlaget till deras beslut, men att man ska gå vidare med uppgifterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".