Rosetta nära kometen
Rosetta och kometen. Foto: ESA

Lyckad separation mellan Rosetta och Philae

Efter tio år separerades den lilla landaren Philae framgångsrikt från rymdsonden Rosetta, och är nu på väg mot kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Strax efter klockan tio, onsdag morgon, kunde man konstatera att det var en framgångsrik separation mellan landaren Philae och rymdsonden Rosetta.

– Vi är mycket glada att det gick helt utan problem. Rosetta och landaren har flugit tillsammans i tio år, men nu är de separerade och nu är det upp till kometen, säger Andrea Accomazzo, ansvarig ingenjör vid ESA:s kontrollrum i Toulouse i Frankrike, enligt TT.

Applåder fyllde ESA:s kontrollrum när den efterlängtade signalen från landaren Philae kom efter en halvtimmes nervpirrande väntan efter det att landaren separerat från rymdsonden Rosetta.

Signalen markerar inte bara att landaren fungerar och är på rätt väg mot kometen. Den utgör också en av höjdpunkterna på den tio år långa resa som Rosetta varit på väg mot kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko som befinner sig på det nästan ofattbara avståndet 500 miljoner kilometer från jorden, i asteroidbältet utanför mars bana.

Den obemannade farkosten Rosetta, som är en av den europeiska rymdorganisationen ESA:s största satsningar, har varit på väg genom rymden i tio års tid. I somras fick sonden kontakt med målet för resan, kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".