Mindre stöd trots dubbelt så många flyktingar

Hjälp minskar till flyktingar
1:23 min

Flyktingströmmarna från Syrien och Irak har mer än fördubblats jämfört med FN:s värsta farhågor. Närmare 14 miljoner människor är på flykt. Men viljan att hjälpa minskar från omvärlden, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Nu kommer vintern, och nu saknar de flesta som tvingats bort från sina hem av de brutala krigen både mat och skydd från vädret. Men världen blir allt okänsligare för ödet för flyktingarna från Irak och Syrien, som nu saknar allt.

Bara i år har FN:s värsta farhåga fördubblats i omfattning; prognosen på 6,5 miljoner flyktingar har i verkligheten blivit 13,6 miljoner. Hälften av dom flyr utomlands, främst till grannländerna Turkiet, Jordanien och Libanon, där enorma flyktingläger växer upp.

Nöden och förtvivlan är mer än synlig, men viljan att hjälpa till har minskat hos övriga omvärlden, och flyktingkrisen i det fyra år långa kriget i Syrien väcker inte samma empati längre. Detta borde få oss att "skämmas", menar UNHCR:s representant, Amin Awad.

Europa, USA, Japan och arabvärlden är visserligen stora givare, men det räcker inte. FN saknar 60 miljoner dollar, och tvingas skära ner på allt: mat, mediciner, kläder, tält och spädbarnsvård.

För ovanlighetens skull pekar UNHCR ut två länder som bidrar minst av alla till flyktingkrisen i Syrien och Irak. Ryssland och Kina står för endast 0,1 procent av alla bidrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".