Barack Obama, Zhang Dejiang. Foto: Petar Kujundzic/TT.
Obama på besök i Peking. Foto: Petar Kujundzic/TT.

Löften från Kina och USA ger hopp om klimatet

Kina och USA lovar klimatförbättringar
2:44 min

Kinas och USA:s nya löften om klimatet kan öppna för att det trots allt ska gå att komma överens om ett internationellt avtal för att bromsa den globala uppvärmningen. Det säger flera klimatkännare som Ekot talat med.

– Jag tycker att det är ganska överraskande. Det här ger en helt annan dynamik än den som fanns inför klimatmötet i Köpenhamn, då man höll på sina siffror ända in i mål, säger Karl Hallding, på Stockholm Environment Institute, expert på klimatfrågor och Kina.

– Nu går man ut ett helt år innan Paris och deklarerar vad man tror att man kan åstadkomma och man gör det gemensamt. Det kan bli en möjlig game-changer, säger Hallding.

I Paris nästa höst ska världen göra ett nytt försök att få till ett internationellt klimatavtal. Redan 2009 trodde många att ett sådant skulle skrivas på vid klimatmötet i Köpenhamn, men det misslyckades. 

Utspelet från Kina och USA har ett högt symbolvärde. Kina lovar att utsläppen av växthusgaser ska nå sin topp år 2030 och efter det vända nedåt. Det är första gången som Kina anger något årtal för att börja minska utsläppen.

USA ska öka takten i sina utsläppsminskningar med några procent, från tidigare utlovade 17 procent till mellan 26 och 28 procent, till år 2025. Jämförelseåret är 2005.

Löftena från Kina och USA är inte tillräckliga för att lösa klimatkrisen, men det är positivt att länder som tidigare bromsat nu går i den här riktningen, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson.

– Det är långt kvar till utsläppskurvor som landar på max två graders temperaturökning.

– Det här kanske är en minskning från fem till tre-fyra graders temperaturökning, men det är ett väldigt bra steg för att öka temperaturen i klimatförhandlingarna, säger Axelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".