En ukrainsk räddningsarbetare går omkring bland vrakdelarna efter flygplanet MH17 i östra Ukraina. Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

MH17: Utredare stoppades i östra Ukraina

Ny oberoende rapport pekar ut Ryssland
1:52 min

Idag stoppades utredare från Nederländerna, som skulle samla material vid nedslagsplatsen för det kraschade MH17-planet i östra Ukraina i somras.

Expertgruppen från Nederländerna kom till nedslagsplatsen nära byn Grabove igår. De hittade nya fragment av kvarlevor från de 298 offren för flygkraschen i juli. Majoriteten av offren var holländare och anhöriga till offren blir allt mer frustrerade över bristen på svar och den långsamma utredningen. Fortfarande har inte något alls hittats från nio offer. Idag hade experterna avtalat med separatistledare om att hämta mer rester från kraschen, men de stoppades av "säkerhetsskäl".

Under förmiddagen intensifierades striderna runt Donetsk igen, från centrum besköts flygplatsen med tungt artilleri.

Det nedskjutna passagerarplanet figurerar också vid Asean-mötet i Peking. Australiens Tony Abbott har bett ryske presidenten Vladimir Putin trycka på separatistsidan för att skynda på utredningen. I australiska tidningar har Abbott sagt att han tror att det var en rysk luftvärnsraket, en så kallad Buk, som användes av separatister som sköt ned det i tron att det var ukrainskt militärplan.

Den slutsatsen dras också i en oberoende rapport av undersökande journalister, Bellingcatgruppen. Genom att jämföra foton, videor och text från helt öppna källor på nätet slår de fast att allt pekar på att en rysk Buk fördes över gränsen bara timmarna före kraschen och senare fotades när den fördes över gränsen igen. Då saknades en raket från rampen.

Tyska och amerikanska säkerhetstjänsterna säger sig ha bevis för samma scenario. Men Ryssland lägger skulden på Ukraina och hävdar att MH17 sköts ned av ett ukrainskt jaktplan och att väst försöker dölja det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".