Delar ur alliansen vid pressträff i Riksdagen.  Foto: Bertil Ericson/TT.
Delar ur alliansen vid pressträff i Riksdagen. Foto: Bertil Ericson/TT

Alliansen vill se hårdare straff - beredd att köra över regeringen

"Möjlighet att stifta lag direkt i riksdagen"
1:50 min

De fyra borgerliga allianspartierna presenterade idag sina förslag på rättsområdet till riksdagen. Partierna är beredda att köra över regeringen och se till att riksdagen stiftar de lagar som alliansen föreslår.

– Det är ju viktigt att vi kommer fram med skarpa förslag på det förebyggande området, att man kan göra tidiga och tydliga insatser för unga. Vi ser ju också gärna att vi kommer fram, åtminstone i riksdagen om inte regeringen klarar av det, med åtgärder för att stoppa våldet i enskilda relationer, inte minst våld mot kvinnor, säger Johan Pehrsson som är Folkpartiets rättspolitiske talesperson.

Hur menar du då?

– Nu har vi redovisat förslag som vi hoppas att de tar till sig. Gör de inte det så finns det ytterst en möjlighet att man stiftar lag direkt i riksdagen, säger Johan Pehrsson.

50 motioner och sex skarpa förslag har allianspartierna nu lagt på det rättspolitiska området. Det allra mesta sådant som den tidigare regeringen föreslog. Flera är redan utredda, några är färdiga lagrådsremisser som alliansregeringen inte hann eller kanske ville lägga fram till riksdagen.

Det handlar om tidiga insatser för unga som är på väg att bli kriminella, till exempel krav på fotboja på helger. Och det är förslag på att beslagta pass för att förhindra att svenskar strider för terrorstämplade organisationer samt skärpta straff för bland annat grova våldsbrott.

Flera av de här förslagen tror Johan Pehrsson att Socialdemokraterna vill stödja. Han tror också på stöd från Sverigedemokraterna men sannolikt inte Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

– Vi lägger de här på riksdagens bord nu och vi hoppas att så många som möjligt röstar för dem. Jag tror att det är utsiktslöst att Vänsterpartiet och Miljöpartiet gör det. Det finns en stor chans att det kan få stöd från både socialdemokrater och i enskilda fall också Sverigedemokrater, säger Johan Pehrsson.

Och Kent Ekeroth som sitter i justitieutskottet för Sverigedemokraterna tycker att många av förslagen liknar den politik som Sverigedemokraterna för.

– Vi är här för att göra det så bra som möjligt för Sverige så vi kommer att titta på vad som är bäst för Sverige, vad är närmast vår politik och då är vi öppna för möjligheten att rösta för det också, säger Kent Ekeroth.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".