Jean-Claude Juncker. Foto: TT
Jean-Claude Juncker. Foto: TT

Juncker försvarade sig i Bryssel

"Utan onda avsikter"
1:09 min

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker försvarade sig i Bryssel i dag mot anklagelserna för att han i egenskap av Luxemburgs premiärminister varit ansvarig för generösa skatteregler som bland annat svenska Ikea utnyttjat. Juncker försvarade sig också mot anklagelser om att han därför skulle vara olämplig att leda EU-kommissionen.

Det finns ingen intressekonflikt sa Jean-Claude Juncker som helt oväntat kom till EU-kommissionens dagliga presskonferens i Bryssel i dag.

För en vecka sedan läckte det ut hur hundratals företag kunnat utnyttja Luxemburgs generösa skatteregler, något som skett när Juncker var premiärminister.

"Det finns inget i mitt förflutna som visar att min ambition var att organisera skatteflykt", sa Juncker.

Det enda Juncker ville medge var att det var fel att han väntat en vecka med att uttala sig men det var utan att ha några onda avsikter, enligt honom själv.

Stormen mot Juncker lär ändå inte bedarra med det här. I eftermiddag hålls en debatt i Europaparlamenetet i Bryssel, där en del parlamentariker - men förmodligen inte tillräckligt många - kräver att Juncker ska avgå som EU-kommissionens ordförande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".