Spaniens premiärminister Mariano Rajoy. Foto: TT

Spanska regeringen provocerad av Kataloniens folkomröstning

Premiärministern arg på katalanska ledningen
1:54 min

I Spanien sa premiärminister Mariano Rajoy i dag att den förbjudna omröstningen i Katalonien i helgen var ett stort misstag av självständighetsförespråkarna. Han vägrar ge vika och tillmötesgå krav på en riktig folkomröstning om självständighet. 

Spanska regeringen är mycket provocerad av att förbudet mot en katalansk folkomröstning trotsades.

– Min politiska ståndpunkt att självständighet är dåligt för katalanerna och för resten av spanjorerna fortsättter att vara den samma, sa Spaniens premiärminister Mariano Rajoy.

Många i Spanien hade väntat spänt på vad han skulle säga efter att katalanska myndigheter och folkrörelser trotsade författningsdomstolen, regeringen och parlamentet och arrangerade en symbolisk omröstning om Kataloniens framtid. Drygt 80 procent av de röstande svarade att de ville bilda en egen nation.

– I Katalonien finns det många fler katalaner än självständighetsförespråkare. Två tredjedelar av katalanerna röstade inte, betonade Rajoy.

Det var ingen demokratisk omröstning, utan politisk propaganda, sa han, och anser också att offentliga pengar slösats bort. Rajoy anklagade Kataloniens regionpresident Artur Mas för att skapa en djup spricka i det katalanska samhället.

Stärkt efter att nästan två miljoner katalaner uttryckte en vilja att bilda en egen nation har Kataloniens regionpresident Artur Mas efterlyst en dialog med regeringen med fortsatt hopp om en godkänd folkomröstning. Premiärminsiter Rajoy sa idag att han aldrig vägrat en dialog med någon men betonade flera gånger att konstitutionen måste följas. De som vill förändra konstitutonen får presentera ett sådant förslag, sa premiärminister Rajoy. På frågor från journalister vad han ska göra för de många människor som ändå vill ha självständighet och känner ett missnöje, sa han att han fortsätter arbeta för alla katalaner och för att förbätra Spaniens ekonomi.

Inom kort väntas rättsliga åtgärder mot flera av huvudpersonerna bakom omröstningen. Artur Mas har tagit på sig hela ansvaret. Enligt honom utsattes katalanska regeringen för omfattande cyberattacker efter och under omröstningen i söndags. Hundratals funktionärer i vallokalerna ska också ha fått mobiltelefonerna störda med oavbrutna inkommande automatiska samtal. Det är den största attacken man upplevt och också det här kommer att utredas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".