Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sexdömd psykiater får tillbaka legitimationen

Publicerat onsdag 12 november 2014 kl 16.05
"Då är det illa"
1:42 min
Kroppen minns. Bilden är arrangerad. Foto: Mattias Ahlm/Sverigesradio
1 av 3
Kroppen minns. Bilden är arrangerad. Foto: Mattias Ahlm/Sverigesradio
Sara och Denise. Foto: privat.
2 av 3
Sara och Denise. Foto: privat.
Patienten och tystnaden. Bilden är arrangerad. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
3 av 3
Patienten och tystnaden. Bilden är arrangerad. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

En överläkare inom psykiatrin som dömts för att ha utnyttjat en patient sexuellt får tillbaka sin läkarlegitimation. Legitimationen drogs in av hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN men förvaltingsrätten anser inte att brottet är tillräckligt allvarligt och ger honom legitimationen tillbaka.

HSAN:s ordförande Aud Sjökvist är kritisk till domen.

– När någon inom vården utnyttjar en patient sexuellt, det tillhör ett av de värsta brotten när det kommer till sexualbrott. Om inte en patient kan lita på att man blir professionellt behandlad, då är det illa, säger HSAN:s ordförande Aud Sjökvist.

Psykiatern och överläkaren är dömd i både tingsrätt och hovrätt för att ha utnyttjat en 21-årig patient sexuellt. Patienten hade sökt vård för ätstörningar på Mora Lasarett där läkaren då jobbade tillfälligt.

Hovrätten dömde honom till tre månaders fängelse och skrev att han därmed fick ett lägre straff för att hans legitimation hade återkallats.

Men nu får han alltså tillbaka legitimationen och har därmed fått straffrabatt trots att han får behålla legitimationen.

I stället får nu psykiatern en prövotid på tre år, men det innebär att han kommer att kunna jobba kvar som läkare och ha hand om patienter även under prövotiden.

Förvaltningsrätten anser att brottet inte är tillräckligt allvarligt för att läkaren ska bli av med legitimationen, bland annat eftersom han inte använt våld.

Men det här tycker HSANs ordförande Aud Sjökvist är ett konstigt resonemang.

Det finns flera andra fall där personal blivit av med sjukvårdslegitimation efter att ha begått samma brott, sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Och det brottet innebär inte att våld förekommit utan att läkaren i det här fallet utnyttjat patientens beroendeställning.

– En ung person som inte vet hur ett besök hos en psykiatriker går till, ska inte behöva råka ut för det som den här kvinnan har råkat ut för, säger HSAN:s ordförande Aud Sjökvist.

Det är fortfarande oklart om domen kommer att överklagas. Ekot har sökt rådmannen i Förvaltningsrätten som har avböjt att medverka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".