Forskare samlade i Ångströmlaboratoriet i Uppsala i väntan på besked från Rosetta.Foto: Tobias Abrahamsson/ESA

Jubel bland svenska forskarna efter kometlandningen

Uppsalaforskarna hade andan i halsen inför kometlandningen. Flera av dem har mätinstrument ombord på rymdsonden Rosetta. Så till slut kom beskedet – och jublet.

Föreläsningssalen på Ångströmlaboratiet var helt full när beskedet skulle komma. Alla tittade med andan i halsen på den stora projiceringen framme vid katedern. I videoströmmen från europeiska rymdorganet ESA hördes inget ljud så forskarna fick tolka kroppsspråket för att se om landningen lyckats. Och det var ingen tvekan om saken när beskedet väl kom.

Efter några ord från ESA och forskarna på plats i Uppsala tömdes salen till stor del. Nu fylls den på igen, åskådarna har varit i cafeterian och skaffat fika efter en intensiv väntan. Från ESA sänds föredrag och twitterflöden. Vi väntar på de första bilderna.

Hans Nilsson är forskare vid Institutet för rymdfysik och satte igång direkt efter landningen med att kolla data från rymdfarkosten.

– Detta är inte från just nu, utan insamlat innan landningen. Men snart kommer det nytt från Rosetta! Det är jättekul att Philae har landat, det är nu det verkligen börjar! Våra instrument sitter ju på Rosetta så på ett sätt påverkar detta inte oss, men samtidigt gör det det. Nu kan Rosettas omloppsbanor bygga helt på vad som behövs för att få data, hittills har mycket fokus varit på själva landningen.

– Vi har samlat data ett tag redan, och nu blir det ännu mer intressant eftersom kometen närmar sig solen och mer och mer gas kommer ånga från den. Det är det som är spännande med detta projektet, om en sond är i omlopp runt Mars, till exempel, så är det ju intressant, men Mars är ju där den är. Kometen flyttar sig närmre solen nu och förhållanden förändras hela tiden! Dessutom kan vi nu ändra omloppsbana för att komma närmre och längre bort och få olika mätningar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".