Justitieminister Morgan Johansson vill utreda förbud mot krigsresor. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Justitieminister Morgan Johansson vill utreda förbud mot krigsresor. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Justitieminister Morgan Johansson kommenterar Alliansens förslag

Klara skiljelinjen: "Vill klara upp fler brott"
1:39 min

Justitieminister Morgan Johansson kommenterar nu de borgerliga allianspartiernas rättsliga förslag till riksdagen.

De flesta förslagen kommer regeringen kunna samarbeta om, säger Morgan Johansson. Till exempel tidiga insatser för att förhindra unga att bli kriminella, där regeringen kommer att lägga fram en proposition före årsskiftet.

– Mycket av det är faktiskt frågor som jag tror vi kan samverka kring, det gäller till exempel delar av förslaget om unga lagöverträdare

De borgerliga allianspartiernas rättspolitiska förslag är 50 motioner som i flera fall är frågor som beretts under den borgerliga regeringen. Den rödgröna regeringen kommer alltså i många fall att kunna samarbeta med dom brogerliga partierna. Men i de fall partierna tycker olika tänker justitieministern flytta ut diskussionen ur riksdagen och tillsätta parlamentariska utredningar där alla partier är representerade. Det gäller t.ex. frågan om människohandel och sexköp där straffskärpning är en borgerlig linje, men där dom rödgröna vill gå längre säger Morgan Johansson.

– För att komma åt människohandel som är ett sånt stort bekymmer, då måste man dels gå på dom som organiserar det här, men man måste också gå på efterfrågan, dvs dom som köper sex, annars kommer vi aldrig till rätta med det här.

När det gäller allianspartierna förslag att kriminalisera att resa iväg och delta i strider i terrororganisationer utreds frågan, men även där vill Morgan Johansson engagera riksdagspartierna i en utredning när det gäller fortsättning om det ska vara möjligt att förbjuda att delta i strid i ett annat land.

Flera av de borgerliga förslagen innebär krav på längre och hårdare straff, till exempel att ta bort två tredjedels frigivningen, skärpta straff för grova våldsbrott, Och där finns en klar skiljelinje till de rödgröna och oppositionen.

– Vi i den här regeringen har ibland fått frågan: vad skiljer den här regeringen från den förra? Och då har jag sagt att vi kommer mer att kocentrera oss på att klara upp fler brott, snarare än att gå fram med allmänna straffskärpningar. För det spelar ingen roll hur höga straff du har om du inte fångar några bovar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".