Foto: TT

Skidanläggning åtalas efter lavin

Skidanläggning åtalas för lavin
1:45 min

Nu väcks åtal mot en skidanläggning i Härjedalen för att den brustit i säkerhetsrutinerna när en pistör dog i en lavinolycka i Tänndalen 2012. Det handlar om arbetsmiljöbrott med vållande till annans död och kroppsskada.

Fallet kommer få betydelse för säkerhetsarbetet vid övriga skidanläggningar oavsett utgången, tror åklagare Christer Jarlås.

– Den allvarliga signalen och det tror jag vi alla är överens om oavsett om det är någon som döms är ju att en sådan här sak får inte hända, säger han.

Det var när två pistörer på skidor skulle kontrollera lavinrisken i ett offpist-område utanför backsystemet som en lavin utlöstes. Skidpatrullen drogs med i snömassorna och begravdes, den ena grävdes fram efter en kvart, den andra som omkom hittades efter 40 minuter.

– Enligt rättsläkaren hade möjligheten att han skulle ha överlevt varit större om han hade hittats snabbare.

Miljöåklagare Christer Jarlås känner inte till något tidigare fall där åtal väckts mot en svensk skidanläggning för bristande säkerhet i samband en lavinolycka. Arbetsgivarens brister enligt åklagaren som yrkar på en företagsbot på 1,8 miljoner kronor, handlar om flera saker.

Exempelvis att den drabbade skidpatrullen inte hade tillräcklig skyddsutrustning i form speciella nödsändare på sig, bristande rutiner vid bedömningsarbetet av lavinrisken och att en del i den övriga personalen inte hade tillräckliga kunskaper i lavinsök.

Det anklagade företaget Hamrafjällets lift AB:s advokat säger till Ekot att bolaget förnekar brott och att de bestrider företagsbot. Svenska liftanläggningars organisation, SLAO:s vd Elisabet Jansson Strömberg säger att olyckan i Tänndalen blev en ögonöppnare och att SLAO:s egna analys av olyckan redan höjt säkerhetsarbetet på anläggningarna när det kommer till laviner.

– De här erfarenheterna som vi gjorde i samband med den här händelseanalysen har vi senare inkorporerat i våran verksamhet så att det är säkert att åka för våra gäster, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".