Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett halvt färdigbyggt lägenhetshus.
Foto: TT

Oro i byggbranschen för amorteringskravet

Finansinspektionens förslag om att nya bolånetagare stegvis ska amortera ner sina bolån till 50 procent kan påverka byggbranschen negativt, det menar branschorganisationen Sveriges byggindustrier.

Byggbolaget Veidekkes kommersiella direktör Lennart Weiss tror att ett amorteringskravet kommer innebära att det byggs färre nya bostäder framför allt för köpsvaga grupper.

– Ja vi styrs ju efter efterfrågan och efterfrågan är en ekonomisk efterfrågan. Så att konsekvensen blir att det är färre konsumenter som kommer att kunna efterfråga och det innebär att den geografi, den geografiska ytan där vi bygger i dag kommer att bli ännu mindre. Vi kommer att i ännu större än i dag bygga för en liten grupp resursstarka, dubbelarbetande hushåll som typiskt sätt är en medelklass. De kommer vi bygga för, säger Lennart Weiss.

Men rundringning som Ekot gör till olika byggbolag visar att alla inte är lika oroade vid ett möjligt amorteringskrav. NCC och Riksbyggen tycker att det är bra att hushållen amorterar, däremot ser de att det är viktigt att Finansinspektionens förslag utformas så att det inte slår mot grupper som arbetslösa, unga eller ensamstående eftersom det på sikt kan påverka bostadsmarknaden.

De nämner också att amorteringskravet kan leda till en inlåsningseffekt – alltså innebära att folk drar sig för att flytta och ta nya bostadslån, vilket bidrar till mindre rörlighet på bostadsmarknaden och då kan få effekt på bostadsbyggandet. Risken för inlåsning nämner även JM:s vd Johan Skoglund som annars inte direkt inte kan se några andra negativa effekter för bostadsbyggandet vid ett möjligt amorteringskrav.

– När vi tittar på de beräkningar som görs så kommer det här att kosta några tusen i månaden och jag tror att många hushåll har den marginalen i dag. Om vi tittar historiskt och går femton år tillbaka så amorterade alla på sina lån och det har vi inte gjort nu i en period då kanske det kan vara klokt att återinföra någon slags amorteringskultur. Så vi tror inte att det långsiktigt är avgörande när det gäller bostadsefterfrågan, det tror vi inte.

Men Lennart Weiss på Viedekke tycker att man inte bara kan se på amorteringskravet ur ett företagsekonomisk perspektiv och menar att det är bra också ur ett samhällsekonomiskt perspektiv att det finns en stor rörlighet på bostadsmarknaden.

– Tyvärr är det så att alla åtstramningar som görs får till följd att finanseringssystemet fungerar allt sämre. Därmed så trängs svaga grupper ut från bostadsmarknaden och därmed ser vi att den bostadssociala kris som vi nu bara ser början på kommer att förvärras.

Det finns en viss oro i byggbranschen för att amorteringskravet kan komma att få negativa effekter på bostadsbyggandet. Branschorganisationen Sveriges Byggindustrier och även byggbolaget Videkke tror att ett amorteringskrav på nya bolånetagare kan leda till att färre bostäder byggs i områden där det inte finns lika många köpstarka kunder.

Men andra byggbolag som JM är inte lika oroade och tror att en amorteringskrav i grunden är bra.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".