Bacon. Foto: Leif R Jansson/TT
Bacon. Foto: Leif R Jansson/TT

Resistenta bakterier i fläskkött

"De som arbetar med grisar riskerar att få det"
1:29 min

Danskt och tyskt fläskkött som säljs i svenska butiker bär på resistenta MRSA-bakterier. Det visar en granskning som Dagens Nyheter gjort tillsammans med Statens veterinärmedicinska anstalt. Där är man inte förvånad.

Björn Bengtsson, veterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, är inte förvånad.

-- Det här har ju varit uppe tidigare. Det var ju ingen överraskning att man skulle hitta det även i kött som importeras till Sverige. Det är naturligtvis inte bra att man hittat det här. Risken att bli smittad av kött bedöms som låg.

I testet som DN har gjort ingick tjugo förpackningar danskt fläskkött och tjugo förpackningar med tyskt fläskkött som köptes in i mataffärer Stockholmsområdet. Resultatet blev att fem av de 40 testade köttförpackningar innehöll bakterierna. Men risken att smittas via maten bedöms som liten. Istället är det via direktkontakt med grisarna som bakterien förs vidare.

– Det som är mest obehagligt är att grisarna har det. Om grisarna har det så är det de som arbetar med grisarna som riskerar att få det. Det är det som är den stora risken, att bakterien förs över till människor.

Även om svenska grisar inte bär på bakterien idag, så tror Björn Bengtsson på Statens veterinärmediciniska anstalt att det bara är en tidsfråga innan de får det.

-- På sikt även om vi täpper till hålen, så tror jag att det kommer att vara svårt att hålla den här bakterien borta.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".