Militärfordon i Donetsk i östra Ukraina. Foto: Menahem Kahana/AFP.
Foto: Menahem Kahana/AFP.

USA: Trycket på Ryssland måste öka

"Rysslands agerande ett hot mot internationella ordningen"
1:37 min

FN:s säkerhetsråd träffades på nytt i går för att diskutera konflikten i Ukraina. USA hade begärt mötet efter Natos rapporter om att ryska trupper med militär utrustning förts över gränsen in i östra Ukraina.

FN:s biträdande generalsekreterare Jens Anders Toyberg-Frandzen som inledde överläggningarna, varnade för  risken för ett fullskaligt krig i Ukraina.

– Med Minsköverenskommelsen i fara och osäkerhet om hur hållbart ett eldupphör är finns den risken, sa han i säkerhetsrådets 26:e möte om krisen i Ukraina.

Nato bekräftade i går de rapporter som OSSE lämnat tidigare om att Ryssland fört in trupp och militär utrustning i östra Ukraina. Rysslands biträdande FN-ambassadör svarade att de ryska styrkorna är på ryskt territorium och kallade Natos uppgifter ett innehållslöst uttalande" och de "vanliga propagandistiska lögnerna".

Det är osannolikt att USA:s och EU:s sanktioner mot Ryssland kommer att trappas upp, enligt EU-diplomater som nyhetsbyrån Reuters talat med, men USA:s FN-ambassadör, Samantha Power, sa i går på säkerhetsrådets möte att det internationella trycket på Ryssland måste öka.

– Rysslands agerande är inte enbart ett hot mot ländernas i Ryssland omedelbara närhet, utan också mot den internationella ordningen, sa hon.

Ryssland har veto i FN:s säkerhetsråd och säkerhetsrådet fattade inga nya beslut efter diskussionen i går.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".