Flera kvinnor som massteriliserades av läkaren vårdas nu på ett sjukhus i Bilaspur. Foto: Ap/ TT.
Flera kvinnor som massteriliserades av läkaren vårdas nu på ett sjukhus i Bilaspur. Foto: Ap/ TT.

Läkare gripen i steriliseringsskandal

Läkare greps i steriliseringsskandal
1:47 min

Indisk polis har gripit en läkare som genomfört massteriliseringar som ledde till att 13 kvinnor dog och ytterligare flera tiotal vårdas på sjukhus. Mannen greps i delstaten Chhattisgarh i norra Indien.

På flera håll i landet har det de senaste dagarna brutit ut protester mot det som hänt, men också mot själva metoden med sterilisering för att hålla tillbaka befolkningstillväxten.

Det var i lördags som den nu gripne läkare utförde 83 titthålsoperationer på mindre än tre timmar. Under söndagen började många av kvinnorna må illa och kräktes. De fick blodtrycksfall och fördes till sjukhus igen. Men många var så dåliga att deras liv inte gick att rädda.

Läkaren säger att det inte var något fel på operationerna och skyller  på medicinen. Han beskriver, för nyhetsbyrån Reuters, att varje operation tog mellan 2 - 5 minuter och att han använde samma operationskniv på tio patienter.

– Jag doppade den i sprit mellan varje patient. Så brukar jag göra, säger läkaren, som själv säger att han utfört 50 000 sådana operationer under sin karriär.

Polis har för media uppgett att platsen där operationerna utfördes var ett stängt sjukhus, som inte varit i drift sedan i april. De berättar att patienterna låg på blodiga madrasser på golven, och att det var mycket smutsigt.

I Indien utförs cirka 4 miljoner steriliseringar varje år. De flesta som opereras är fattiga kvinnor som inte kan läsa, och som själva inte förstår riskerna med ingreppet. De lockas till klinikerna med pengar. De 83 kvinnorna fick drygt 170 kronor var, för att lägga sig på de smutsiga madrasserna, vid denna massterilisering.

Den Indiske premiärministern Narendra Modi har nu begärt en ordentlig utredning av det som hänt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".