Kometlandaren Philae som en vit trebent spindel mot svart bakgrund.
1 av 4
Foto: ESA
Första bilden av Philae på kometens yta. Foto: ESA
2 av 4
Första bilden av Philae på kometens yta. Foto: ESA
Under landningen tog Philae en bild på kometens yta. Foto: ESA/ TT.
3 av 4
Under landningen tog Philae en bild på kometens yta. Foto: ESA/ TT.
En illustration av Philae. Bild: ESA / TT.
4 av 4
En illustration på Philae. Bild: ESA / TT.

Philaes första bild av kometen

Nu uppges rymdsonden Rosettas landare stå stadigt på kometen. Efter landningen på onsdagskvällen uppstod problem med fästa på kometen.

Ignacia Tanco, som är en av cheferna på Rosetta-projektet, rapporterar från kontrollrummet att "Philae är på kometens yta och gör ett fantastiskt jobb, fungerar bra och vi kan säga att vi har en mycket lycklig landare". Det uppger European Space Agency ESA på sin blogg.

Enligt data som forskarna har tagit del av ska Philae ha landat tre gånger på kometen eftersom harpunerna inte kunde fästa på kometens yta. Den svaga gravitationen gör att Philaes vikt på kometen är motsvarande ett gram.

Philaes första bild från kometens yta nådde jorden under torsdagsförmiddagen och publicerades på Philaes twitterkonto.

Philae verkar ha landat på en plats med stark lutning, uppger Philippe Gaudon, ansvarig för Rosetta-projektet vid den franska rymdfartsmyndigheten CNES, för nyhetsbyrån AFP.

Det är genom att tolka de första bilderna från kometlandaren som kontrollcentret i södra Frankrike kommit till sina farhågor om landningsplatsen. Det är ännu oklart vad det kan innebära för Philaes fortsatta funktion.

ESA ska hålla en presskonferens kl 14.00 på torsdagen och informera hur landningen har påverkat Philae.

– Vi vet inte exakt vad som har hänt. Men den står ju på backen, det här är bara kritiskt i själva landningsögonblicket. Man behöver inte harpunen för framtida bruk, för att hålla sig fast, säger Björn Davidsson, doktor i teoretisk astrofysik vid Uppsala universitet och inblandad i Rosettaprojektet till TT.

Det var under onsdagskvällen som rymdsonden Rosettas landare Philae nådde sitt mål 500 000 000 kilometer från jorden. Det är första gången som en rymdfarkost har lyckats landa på en komet.

Rymdsonden Rosettas resa startade redan 2004 och målet är att att ta prover på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko. Man hoppas på så sätt få svar på frågor som hur liv uppstod på jorden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".